Ciagi
Kamil1 : x, x+4, 10 tworzą ciąg arytmetyczny. Wyznacz x
29 mar 10:32
Jerzy:
2(x + 4) = x + 10 i licz.
29 mar 10:37
a7: a2−a1=a3−a2
x+4−x=10−(x+4)
4=10−x−4
x=2
29 mar 11:14
29 mar 11:35
Jerzy:
I po co mieszasz. W tego typu zadaniach korzystamy z własności ciagu arytmetycznego:
29 mar 11:39
a7: możemy korzystać z czego chcemy
ale ok tylko nie wiedziałam skąd wziąłeś to 2(x+4), ale jak już podałeś wzór wyjściowy to
rozumiem
29 mar 12:01
Mariusz:
Tak jak podała a7 też można
29 mar 12:38
Jerzy:
Nie twierdzę,że nie.
29 mar 12:39