matematykaszkolna.pl
konstrukcja trapezu 6latek: Dane mamy odcinki a b c Skonstruj trapez wpisany w okrag o promienu c majacy dwa boki rowne odpowiednio a i b
28 mar 20:34
6latek:
28 mar 20:58
6latek:
28 mar 21:57
wredulus_pospolitus: 1) bierzemy długość odcinka c i rysujemy okrąg 2) sprawdzamy czy odcinek 2a > b (lub 2b > a) 3) Gdy jedna z tych nierówności spełniona to bierzemy długość dłuższego odcinka i odmierzamy odcinek na okręgu (cyrkiel w dowolny punkt i zaznaczamy przecięcie z okręgiem) −−− tworzymy podstawę trapezu 4) Bierzemy długość ostatniego odcinka i odmierzamy od wyznaczonych już wierzchołków (tworzymy ramiona) 5) Łączymy punkty tworząc drugą podstawę trapezu
28 mar 22:05
wredulus_pospolitus: Poprawka do punktu (2) −−− tutaj powinno być: "Niech a<b ... sprawdzamy czy 2a>b to"
28 mar 22:07
6latek: wredulus a czemu sprawdzac czy 2a>b skoro a i b maja byc rowne ?
28 mar 22:08
wredulus_pospolitus: Wróć ... popierdzieliły mi się warunki ... ten warunek jest zbyteczny on byłby istotny gdyby okrąg miałby być wpisany emotka
28 mar 22:09
wredulus_pospolitus: to co napisałem (pomijamy (2) ) to ogólnie przepis na konstrukcję trapezu o podstawie b i ramieniu a ... wpisanego w okrąg o promieniu c (o ile oczywiście promień 'c' jest tak dobrany, że tenże trapez można wpisać w okrąg)
28 mar 22:11
wredulus_pospolitus: Wracając do Twojego zadania: skoro a = b to masz albo trapez równoramienny o ramionach równych jednej z podstaw (patrz co napisałem) ... albo masz prostokąt
28 mar 22:13
6latek: Dobrze Prosze Cie abys spojrzal jeszcze tutaj https://matematykaszkolna.pl/forum/388255.html Jakbys Ty to udowodnil ?
28 mar 22:14
wredulus_pospolitus: konstruowanie prostokąta: 1) bierzemy długość odcinka c i rysujemy okrąg 2) bierzemy długość odcinka a i odmierzamy odcinek na okręgu (cyrkiel w dowolny punkt i zaznaczamy przecięcie z okręgiem) 3) prowadzimy średnicę okręgu przez jeden z wierzchołków (środek okręgu w końcu mamy już wcześniej wyznaczony) i w ten sposób mamy trzeci wierzchołek) 4) ponawiamy (2) z wyznaczonego wierzchołka i mamy prostokąt
28 mar 22:15
6latek: OK emotka A tam spojrzysz?
28 mar 22:16