matematykaszkolna.pl
czy dobrze uzasadniam Maciess: rysunekW okrąg o promieniu 4 wpisano trojkąt równoramienny. Oblicz długosci ramion tego trójkąta jeśli kąt między jego ramioanmi wynosi 120o Generalnie mam tylko dylemat jak uzasadnić ze dwusieczna kąta między ramionami przechodzi przez środek okręgu. Czy wystarczy jak napisze, że wynika to z konstrukcji i że w tym wypadku dwusieczna i symetralna przechodzą przez ten sam punkt?
26 mar 19:49
26 mar 19:53
Maciess: Dam sobie rade z resztą, tylko interesuje mnie czy moje uzasadnienie jest poprawne
26 mar 19:58
Echoes: Dla uzasadnienia skorzystalbym z twierdzienia ktore mowi ze : Prostopadla wykreslona ze srodla okregu do cieciwy dzieli ja na polowy Rowniez skorzystalbym z wlasnosci dwusiecznej trojkata rownoramiennego ktora dzieli podstawe na polowe i pada na nia prostopadle . Tak byl to uzasadnil na maturze .
26 mar 20:03
iteRacj@: "wynika to z konstrukcji i że w tym wypadku dwusieczna i symetralna przechodzą przez ten sam punkt" Nie wiadomo o którą symetralną chodzi i o jaki punkt też nie wiadomo. Chcesz uzasadnić, że dwusieczna kąta między ramionami przechodzi przez środek okręgu. Napisz, że skoro trójkąt jest równoramienny, to dwusieczna kąta 120o jest też osią symetrii trójkąta. Z tego wynika, że jest również osią symetrii opisanego na nim okręgu, a więc zawiera średnicę okręgu. Jak średnicę to i środek okręgu.
26 mar 22:05