Trójkąt wpisany w okrąg i opisany na okręgu,czworokąty .
Oskar: 1. W okrąg o promieniu 8cm wpisano trójkąt równoramienny o kącie 120 stopni między ramionami.
Oblicz długości boków tego trójkąta i jego pole.
2. W trapezie ABCD ( AB||CD i AB>CD ) dane jest |AD|=pierwiastek 17 ,|DC|=5 ,cos|miara kąta
ABC|=1/3 . Wiedząc że wysokość trapezu ma długość 2√2 . Oblicz pole i obwód trapezu.
3.Długości podstaw trapezu są długości 12 i 3,a wysokość ma długość 10. Oblicz pola czterech
trójkątów ,na które przekątne trapezu dzielą trapez.
4.Jedna z przekątnych rombu o boku długości 2√5 jest o 4 dłuższa od drugiej . Oblicz :
a.) Długości przekątnych i pole rombu.
b.) Sinus kąta ostrego rombu
c.) Długości promienia okręgu wpisanego w romb
30 wrz 20:24
Janek191:

r = 8 cm
β = 2 α = 120
o ⇒ α = 60
o
γ = 90
o − α = 30
o
Kąty ostre trójkąta mają po 30
o
Δ ABC
I AC I = I BC I = r = 8 cm
h = 0,5 * I AC I = 4 cm
| | √3 | |
I AB I = 2* 8cm* |
| = 8 √3 cm |
| | 2 | |
Pole Δ
ABC
P = 0,5 IABI *h = 0,5 *8
√3 cm*4 cm = 16
√3 cm
2
=========================================
30 wrz 21:54
rudy: dfdcwexx
9 lut 12:22
janek191:
Już tyle lat minęło
9 lut 13:07