Wyznacz współczynniki.
genewra: Wyznacz współczynniki b, c we wzorze funkcji f(x)=x²+bx+c, jeśli wiesz, że miejsca zerowe tej
funkcji są równe (−4) i 2.
26 mar 19:10
Ajtek:
Podstaw do postaci iloczynowej miejsca zerowe, przelicz i masz wszystko.
26 mar 19:15
wredulus_pospolitus:
skoro wiemy, ze miejscami zerowymi są (−4) i 2
to f(x) ma postać: f(x) = (x − (−4)(x − 2) = (x+4)(x−2)
i teraz wymnóż
26 mar 19:16
Jerzy:
f(−4) = 0
f(2) = 0
i masz układ równań.
26 mar 19:16
ICSP:
b = −(x1 + x2)
c = x1x2
26 mar 19:19
genewra: f(x)=(x+4)(x−2)
f(x)=x²−2x+4x−8
f(x)=x²+2x−8
b=2 c=−8
Dobrze?
26 mar 19:34
26 mar 19:37
Ajtek:
ICSP napisał, jak szybko można policzyć współczynniki, podstaw i sprawdź.
Witam Panowie

.
26 mar 19:37
genewra: Czy jak w postaci ogólnej nie ma nic przed x², to a zawsze wynosi 1?
26 mar 19:42
Ajtek:
Tak.
26 mar 19:46
Echoes: Tak zawsze . Nie moze byc inaczej
26 mar 19:46
genewra: b=−(−4+2)
b=4−2
b=2
c=−4•2
c=−8
Czyli wychodzi na to, że jest poprawnie

Czy te wzory, które podał ICSP są w tablicach maturalnych, które dostaje się na maturze?
26 mar 19:47
Ajtek:
Tych chyba akurat nie ma.
26 mar 19:48
26 mar 19:50
genewra: Okej

Ogólnie to pisałam z tego sprawdzian i nie zrobiłam tego zadania, bo nie byłam pewna
czy a wynosi 1... Będę wiedziała na przyszłość, dziękuję
26 mar 19:53
a7:
26 mar 19:54
Ajtek:
Powodzenia
26 mar 19:54