Geometria analityczna
Olek: znajdź współrzędne środków okręgów stycznych do prostych o równaniach x +2y +9=0 i 2x−y−2=0 i
przechodzących przez początek układu współrzędnych .
Mam pytanie do rozwiązania Pani Basi.
https://matematykaszkolna.pl/forum/69570.html
współczynnik kierunkowy dwusiecznej
a=tg(α+45) − dlaczego tak to się liczy?
25 mar 22:55
Olek: γδπ
25 mar 23:44
Olek: ∊
26 mar 12:27
ite: Basia wyjaśniła dlaczego, proste są prostopadłe. Narysuj je w układzie współrzędnych,
zaznacz dwusieczną. Zobaczysz, że β=α+90o. Jaki będzie kąt nachylenia tej dwusiecznej do osi
X?
26 mar 14:29
Eta:
26 mar 14:51