dowod
Ateusz: Dany jest trapez ABCD. Punkt E jest punktem przecięcia się przekątnych trapezu. Ramiona trapezu
przedłużono do przecięcia w punkcie F. Wykaż, że prosta EF dzieli dłuższą podstawę AB trapezu
na połowy.
23 mar 19:59
23 mar 20:02
Ateusz: szukam innych sposobów (o ile są)
23 mar 20:13
a7:

PΔADE=PΔBEC, gdyż PΔ ADB=PΔ ACB (mają współna podstawę i wysokość) odjąć PΔAEB
PΔAEG=PΔBEG ponieważ te trójkąty mają wspólną wysokość a ich pola są równe (gdyż są równe
PΔADB−PΔAED) to prosta FE musi dzielić podstawę na dwa równe odcinki
23 mar 20:27
a7: nie sorry to nie wykazuje
23 mar 20:34
Mila:

Tam masz b. ładny sposób.
Może to będzie łatwiejsze? Dłuższy sposób.
KL||AB, KL||DC
1) Wykażemy, że |KE|=|LE|
P
ΔADE=P
BEC ( to jest wiadome? i oczywiste?)
| 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
PΔADE= |
| *p*h1+ |
| p*h2= |
| p*(h1+h2)= |
| p*H |
| 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
p=q
| |KE| | | |AM | |
2) ΔFKE∼ΔFAM⇔ |
| = |
| ⇔|KE|*|FM|=|FE|*|AM| |
| |FE| | | |FM| | |
| LE | | MB | |
ΔFLE∼ΔFBM⇔ |
| = |
| ⇔|LE|*|FM|=|FE|*|MB| |
| FE | | FM | |
Dzielimy stronami:
|AM|=|MB|
==============
23 mar 21:03
Mila:
Możesz obliczyć długość |KL|, takie zadanie też może być na maturze R.
23 mar 21:07
Ateusz: nie wiem, ani to ani to do mnie za bardzo mnie przemawia

trudne zadanie chyba
24 mar 17:22