Co tu jest nie tak?
Martin: Dany jest trapez ABCD. Punkt E jest punktem przecięcia się przekątnych. Ramiona przedłużono do
przecięcia w punkcie F. Wykaż, że prosta EF dzieli dłuższą przekątną trapezu na połowy.
Czy odpowiedź, bazująca na tym, żeby dorysować symetryczny trójkąt, odbity względem prostej AB,
który stworzyłby deltoid byłaby uznana? I na podstawie tego, że jedna przekątna deltoidu
dzieli się na pół udowodnić założenie?
I drugie pytanie, czemu 1000 lim n→∞√4x2+x+1−2x nie będzie równać się 0? Pomnożyłam to,
żeby sprowadzić do wzoru skróconego mnożenia przez √4x2+x+1+2x
6 maj 13:05
Rafal: 1) Nie widzi mi się to, mógłbyś narysować? A jeśli chodzi o najszybsze rozwiązanie, to...
twierdzenie Talesa+twierdzenie Cevy=koniec dowodu
6 maj 13:39
Martin: Dobra, jak tutaj to rysuję to też tego już nie widzę

Z twierdzenia Cevy nigdy nie miałam
okazji korzystać, ale poczytam i zobaczę

Dziękuję
6 maj 14:35
Kacper:
Jest błąd w treści, bo EF dzieli dłuższą podstawę,a nie przekątną
6 maj 14:46
Martin: Prawda, mea culpa
6 maj 23:44
Eta:

Dorysuj odcinek MN ∥ AB i przechodzący przez punkt E
1/ z podobieństwa trójkątów
ABD i DME oraz ABC i CEN z cechy (kkk)
| |ME| | | w | | |EN| | | w | |
| = |
| i |
| = |
| ⇒ |ME|=|EN|=x |
| |AB| | | u | | |AB| | | u | |
zatem punkt E jest środkiem odcinka MN i MN∥AB
2/ wniosek z tw. Talesa........... punkty K i L są też środkami podstaw AB i CD
co daje tezę
7 maj 00:39