Kombinatoryka
Paweł: Na ile sposobów można posadzić 2 osoby w rzędzie liczącym 8 krzeseł tak, aby nie siedziały
obok siebie?
W zeszycie mam takie rozwiazanie: 6*5 + 2*6 = 42, ale skad takie liczby to nie wiem...
23 mar 15:01
23 mar 15:04
Pytający:
6*5 // osoba A może usiąść na 8−2=6 miejscach nie z brzegu (są 2 miejsca z brzegu), wtedy osoba
B nie może usiąść na miejscu osoby A oraz na 2 miejscach z nim sąsiadujących, czyli ma do
wyboru 8−1−2=5 miejsc
2*6 // osoba A może usiąść na 2 miejscach z brzegu, wtedy osoba B nie może usiąść na miejscu
osoby A oraz na 1 miejscu z nim sąsiadującym, czyli ma do wyboru 8−1−1=6 miejsc
23 mar 15:37
PW: Wszystkich możliwych usadzeń 2 osób jest 8•7 (jedna osoba wybiera krzesło spośród 8, druga −
spośród 7; liczba wyborów uwzględnia kolejność osób). Usadzeń, w których te osoby sąsiadują,
jest 7•2 (mogą zajmować 7 kolejnych par krzeseł i mogą się na nich zamieniać na 2 sposoby).
Odpowiedź: 56 − 14 = 42.
23 mar 18:27