zad
NieOgarniam: 8. A. Na ile sposobów 3 osoby mogą zająć miejsca w rzędzie , w którym stoi 15 krzeseł ?
B. Na ile sposobów można posadzić 2 osoby w rzędzie liczącym 8 krzeseł tak , aby nie siedziały
obok siebie ?
30 wrz 16:58
J:
A) 13*3!
B) 6*2!
30 wrz 17:00
NieOgarniam: to obliczyć
30 wrz 17:10
J:
nie ma potrzeby
30 wrz 17:12
NieOgarniam: oki dziękuję mam jeszcze jedno ale to zaraz dodam
30 wrz 17:13
J:
czekaj ... A jest źle...
30 wrz 17:16
J:
B) też źle ....
30 wrz 17:20
NieOgarniam: co dalej z tym zr obliczyć
30 wrz 17:22
J:
tak
30 wrz 17:24
J:
B) = 6*2* + 6*2* + 6*5*2 = 84
30 wrz 17:36
PW: Zadanie B)
Ustawiamy 6 krzeseł w rzędzie. Trzeba dostawić dwa krzesła dla osób mających siedzieć z dala od
siebie. Miejsc możliwych na te krzesła jest 7 (przed pierwszym, przed drugim, ..., przed
szóstym i po szóstym krześle w rzędzie).
Wybór 2 miejsc spośród 7 możliwych może być dokonany na
sposobów, co oznacza że mający siedzieć z dala od siebie mogą być usadzeni na
sposobów.
30 wrz 17:37
Mila:
Na ile sposobów można posadzić 2 osoby w rzędzie liczącym 8 krzeseł tak ,
aby nie siedziały obok siebie ?
8*7−7*2!=56−14=42
30 wrz 17:43
PW: Też ładnie, i ku mojej radości wynik ten sam!
NieOgarniam, spróbuj "słowami" wytłumaczyć
sposób liczenia
Mili
30 wrz 17:47
NieOgarniam: szczerze skąd sie to 7 wzieło chyba musze wzory poszykać
30 wrz 17:52
PW: Żadne wzory tu nie pomogą. Trzeba znaleźć sposób na policzenie czegoś, co nie jest ani
permutacją, ani kombinacją, ani wariacją w czystej postaci. Dlatego takie ważne są opisy, a
nie same rachunki. Gdybym napisał tylko
to też byś nie wiedział skąd taki wynik.
Pomyśl.
30 wrz 17:55
Mila:

1) 8*7− na tyle sposobów można wybrać 2 miejsca z ośmiu, ważny porządek.
2) Dwie osoby mogą zająć miejsca obok siebie na:
7*2! sposobów
(1,2),(2,3),(3,4),(4,5)(5,6),(6,7),(7,8) i mogą się zamienić miejscami w każdym przypadku.
30 wrz 18:29
PW: Nie wytrzymała.
30 wrz 18:30
Mila:
Może się nauczy?
30 wrz 18:38
Mila:
To chyba dziewczynka, co nie bawiła się klockami.
30 wrz 18:38
NieOgarniam: haa nie było mnie
30 wrz 19:19
Mila:
A może dziękuję powiesz nam?
30 wrz 21:40
NieOgarniam: Dziękuję
6 paź 17:13
Mila:
6 paź 17:33