stereo
Ateusz: Dany jest sześcian ABCDEFGH. Przez wierzchołki A i C oraz środek K krawędzi BF
poprowadzono płaszczyznę, która przecina przekątną BH w punkcie P (zobacz rysunek).
rysunek :
https://matematykaszkolna.pl/strona/4743.gif
23 mar 14:35
iteRacj@: czy o coś w związku z tym pytasz : ))
23 mar 15:11
Ateusz: Owszem :
Od czego zacząć?
Co potem?
Z jakich własności skorzystać?
Co powinienem zauważyć?
23 mar 15:47
Ateusz: * Wykaż, że BP:HP=1:3
23 mar 15:49
Ateusz: A jeżeli chodzi o rysunek, to w maturze podany był tylko ten pierwszy.
23 mar 15:49
iteRacj@:
Musisz wyobrazić sobie położenie pkt P względem podstawy sześcianu. Dlatego trzeba narysować
przekrój zawierający przekątną BH czyli ten drugi rysunek.
23 mar 16:12
Ateusz: Tylko, że z tamtego objaśnienia nie rozumiem pare istotnych rzeczy
między innymi, skąd pewność, że KS przechodzi przez P?
23 mar 16:17
iteRacj@:
Jest to przekrój, w którym możesz wyrazić (z pomocą boku sześcianu) długości większości
odcinków. Szukasz zależności (podobieństwo, przystawanie), w których dzięki znanym odcinkom
dasz radę wyrazić długość tych występujących w poleceniu.
23 mar 16:18
iteRacj@:
skąd pewność, że KS przechodzi przez P? płaszczyzna HFDB dzieli sześcian dwie przystające bryły
23 mar 16:20
iteRacj@:
Pkt S jest punktem wspólnym półprostej KP i podstawy, a ze względu na symetryczność sześcianu
lezy na środku odcinka AC.
23 mar 16:23
iteRacj@: A przekątne kwadratu (czyli podstawy sześcianu) przecinają się w punkcie, który jest środkiem
ich obu, czyli również środkiem DB.
23 mar 16:27
Ateusz: nie wiem, jakos trudno mi to sobie wyobrazic, "fakty" mi sie nie łączą tak łatwo jak np. tobie
po prostu tego jakos nie widze, a identycznych zadanek jest sporo na maturach, wiec bede musial
chyba wkuc schemat wykonywania na pamiec...
23 mar 17:14
Ateusz: @iteRacj@
a mógłbyś mi to tak schludnie narysować w rzucie takim, że będzie widać dokładnie i te ważne
trójkąty stworzone przez płaszczyznę i sam sześcian?
23 mar 17:41
iteRacj@:
A czy taki w ogóle jakiś jeden schemat istnieje?
No i jeszcze o ile pamiętam, to nowa matura (2015) miała być taka, żeby zadania były
nieschematyczne.
Może na ruchomym modelu będzie łatwiej zobaczyć symetrię. Można go przekręcić np. do góry
nogami.
https://www.geogebra.org/3d/mysutxmn
23 mar 17:52
Ateusz: przejrzalem na oczy
dzieki
23 mar 18:01
Ateusz: ale niestety, na maturce takich podglądów nie będę miał pewnie szansy stworzyć
23 mar 18:02
iteRacj@: To twórz takie modele, ucząc się. To poprawia wyobraźnię i pozwala już po przeczytaniu treści
widzieć sytuację.
23 mar 18:06
Mila:
Zrób z drutu bryłę szkieletową sześcianu, ostrosłupa to pomoże zrozumieć.
Połączysz kolorowymi nitkami odpowiednie punkty i zobaczysz wszystko.
W szkole przecież takie pomoce są.
Rodzice moich uczniów zrobili mi w zakładach pracy mnóstwo pomocy w czasach,
gdy trudno było kupić.
Teraz są w sklepach z pomocami dla szkół piękne bryłki z pleksi i nie tylko.
23 mar 18:13
an:
Jak zrozumiesz ten rysunek z :
https://matematykaszkolna.pl/strona/4743.gif , tak naprawdę
to opis zadania jest wystarczający i pierwszego rysunku może nie być, jak widać p/ w to tu
nawet
właściwie nie potrzeba nic liczyć.
Nic nie kuj na pamięć bo to bezsens ulep z plasteliny sześcian możesz szpilką przebić z
wierzchołka
B do H otwór, a następnie odetnij narożnik B zgodnie z zadaniem jeżeli to nie wystarczy
do zrumienia to zrób drugi taki podobny sześcian i przebij otwór jak poprzednio a następnie
przetnij go po przekątnej HF wzdłuż krawędzi DH i FB, pooglądaj te przekroje mam nadzieję,
że uruchomisz w ten sposób swą wyobraźnię przestrzenną . Następnie weź kartkę z zeszytu zgiętą
w połowie rysunek z boku Patrz na te pocięte "plasteliny" i próbuj odnaleźć te płaszczyzny na
tym
kartkowym modelu, po kilku takich "prezentacjach" będziesz to widział w głowie, taki model
możesz wykorzystać z otrzymanych kartek na maturze
23 mar 18:25
Ateusz: bede kombinowal
dzieki wszystkim
23 mar 18:41
23 mar 18:58
Mila:
23 mar 20:03