Proszę o pomoć
nicnieumiem: Dla jakiej wartośći a układ równań { 3x−2y=3 jest układem nieoznaczonym ?
{ −6x+4y=a
A. 3 B. −2 C −6 D. 4
23 mar 13:57
23 mar 14:00
a7: C
np. mnożymy pierwszy razy dwa
6x−4y=6 drugi jest −6x+4y=a dodajemy stronami
0=6+a a musi być równe −6 żeby układ był nieoznaczony 0=0
23 mar 14:02
Ateusz: Sprowadź układ do postaci typu
a+b=2
a+b=3
Wtedy łatwo zauważysz, że np. 3 nie jest równe 2, zatem układ jest nieoznaczony dla trójki (to
tylko przykład, nie odpowiedź na twoje pytanie).
Zrób analogicznie.
23 mar 14:03
Mila:
I sposób
Najszybciej będzie tak:
3x−2y=3
−6x+4y=a /:(−2)
−−−−−−−−−−−−−
3x−2y=
3
a=−6
odp. C
II sposób
W bardziej skomplikowanych układach tak:
3x−2y=3
−6x+4y=a
W=3*4−(−2)*(−6)=12−12=0
W
x:
3 −2
a 4
W
x= 3*4−(−2)*a=12+2a
12+2a=0⇔a=−6
w
y:
3 3
−6 a
W
y=3a+18
3a+18=0
a=−6
w obu przypadkach a=−6
odp. C
23 mar 18:34