pole
a:
W trapezie ABCD przekątne przecinają się w punkcie S
Pola trójkątów ABS i CDS są odpowiednio równe m i n
Wyznacz pole tego trapezu
20 mar 23:45
Adamm:
raczej nie da się wyznaczyć bez jakiś dodatkowych założeń, np.
równoramienność trapezu
20 mar 23:51
Eta:
P=(
√m+
√n)
2
20 mar 23:54
Bogdan:

Da się wyznaczyć. Podaję odpowiedź i proponuję spróbować dojść do tego wyniku.
Pole trapezu P = (
√m +
√n)
2
20 mar 23:55
Bogdan:
20 mar 23:55
Eta:
20 mar 23:56
21 mar 00:06
a7: @Eta wrrrrrrr?
21 mar 00:09
Adamm:
no tak, ABS i DCS są podobne
m = k2n
P = k2n+2kn+n = (√m+√n)2
21 mar 00:11
Eta:
21 mar 00:12
21 mar 00:49