Co z dziedziną?
Mo: Hej,
zastanawiam się nad tym jak podejść do dziedziny funkcji w takim przypadku:
Na gałęzi hiperboli o równaniu y=8x gdzie x∊(0, ∞), wyznacz taki punkt P, którego
odległość od punktu A(2,−2) jest najmniejsza.
Mój prosty tok myślenia:
Tworzę wektor AP, gdzie punkt P to punkt leżący na gałęzi hiperboli o współrzędnych (a,
8a).
Więc wektor ma się tak: AP = [a−2, 8a + 2]
Teraz wyznaczam długość tego wektora i uzależniam go od a.
f(a)=√a2 −4a + 32a + 64a2+ 8
Więc teraz dalsza część zadania jasna, ale co z tą dziedziną funkcji? Całość pod pierwiastkiem
musi być ≥ 0, ale jakoś nie widzi mi się liczenie tego przy tak prostym zadaniu. Czy może coś
pomijam, czy serio muszę to obliczyć?
Dzięki za rozjaśnienie.
19 mar 18:31
19 mar 22:54
PW: Hiperbola jest tworem nieograniczonym (istnieją na niej punkty, które są dowolnie daleko od
ustalonego punktu).
Nie ma więc potrzeby zastanawiać się, jaka jest dziedzina funkcji mierzącej odległość od A do
hiperboli (największej nie ma, a najmniejsza to rozwiązanie zadania).
19 mar 23:20
PW: Trochę jaśniej: największej wartości f(x) nie ma, a jej najmniejszej wartości szukamy. Przecież
w treści zadania podano, że x∊(0,∞). Zamieniłeś "x" na "a" i sam stworzyłeś problem.
19 mar 23:29