Geometria analityczna ładniutko proszę o pomoc
zdesperowana licealistka: Dla jakich wartości parametru a proste o równaniach y=(3− 34 a) x + 2 i (a2 + 1,25a) x −
y − 3 = 0 są równoległe?
19 mar 18:22
a7: y=(3−3/4a)x+3
y=(a2+5/4a)x+3
3−34a=a2+54a
a2+2a−3=0
Δ=4=12=16
√Δ=4
a1=−3 lub a2=1
19 mar 18:37
a7: ?
19 mar 18:37
zdesperowana licealistka: Bardzo serdecznie dziękuję <3
19 mar 18:39
19 mar 18:39
a7:
19 mar 18:40
Mila:
| | 3 | |
y=(3− |
| a) x + 2 i (a2 + 1,25a) x − y − 3 = 0 |
| | 4 | |
y=(a
2+1.25a)x−3
Proste są równoległe jeśli maja jednakowe współczynniki kierunkowe⇔
a
2+2a−3=0
(a+1)
2−4=0
(a+1)
2=4
a+1=2 lub a+1=−2
a=1 lub a=−3
podstaw i sprawdź
19 mar 18:41