Wariancja i odchylenie standardowe
ziomichal: Witam, nie wiem czy zglupialem czy po prostu nie umiem policzyć prostego odchylenia
standardowego.
mi wychodzi 8 i nie wiem co robie źle.
Skoczek narciarski wykonał 5 skoków o długości:130 m, 120 m, 100m, 126 m oraz 124m.
Odchylenie standardowe w tej serii skoków jest liczbą z przedziału.
<8,5;9>
<9;9,5>
<9,5;10>
<10;11,5>
13 mar 20:50
b.: Jest źle, ale skąd mamy wiedzieć, co robisz źle, jak nie podajesz obliczeń?
13 mar 21:01
Mila:
| | 130+120+100+126+124 | |
x= |
| =120 |
| | 5 | |
δ
2=U{(130−120)
2+(120−120)
2+(100−120)
2+(126−120)
2+(124−120)
2}{5)=110.4
s=
√110.4≈10.5
13 mar 21:02
13 mar 21:05
ziomichal: Ja mam tak:
Średnia = 120
Odchylenie standardowe:
130 − 120 = 10
126 − 120 = 6
120 − 120 = 0
124 − 120 = 4
100 − 120 = −20
No i teraz dodaje te wyniki: 10 + 6 + 4 + 20 = 40 I teraz dzielę sumę wyników przez
ich ilość: 40 : 5 = 8
13 mar 21:12
b.: powinieneś dodać kwadraty tych wyników i wziąć pierwiastek z sumy, tak jak Mila pokazała
13 mar 21:30