Trojkat
6latek:

Trojkat ma boki o dlugosciach 4,5 6
czy kąt lezacy naprzeciw boku 4 moze miec miare 60
o
Odpowiedz uzasadnij
12 mar 22:28
6latek: Jest tak ze bedzie α<β
12 mar 22:29
Mila:
Podpowiedź:
α jest najmniejszym kątem w tym trójkącie.
12 mar 22:30
6latek: Witam
12 mar 22:31
janek191:
4
2 = 6
2 + 5
2 − 2*6*5 cos α
16 = 36 + 25 − 60 cos α
60 cos α = 45
α ≠ 60
o
12 mar 22:31
6latek: Dobrze

A bez tw cosinusow bo to 1 klasa
12 mar 22:33
Mila:
Jeżeli α=60 to
β+γ>2*60=120
zatem:
α+β+γ>180
wniosek?
12 mar 22:35
6latek: Nie moze byc .
12 mar 22:39
6latek: Dobrze
Milu 
Zeby nie zakladac nowego temamtu to jeszce takie zadanko mam
Dwa boki trojkata maja dlugosci 7 i 9
Uzasadnij ze kąt lezacy naprzeciw boku o dlugosci 7 nie moze byc rozwarty
czyli trzeci bok tego trojkata musi byc mniejszy od 16 i wiekszy od 2
Nie wiem
12 mar 22:46
6latek:
12 mar 22:51
Mila:
Tak samo.
Kąt naprzeciw boku o dł. 9 też byłby rozwarty i co wtedy?
12 mar 23:00
6latek: Wiec tak mysle
Skoro trzeci bok trojkata moze miec dlugosc (2,16) to mielibysmy w tym trojkacie dwa kąty
rozwarte
a tak nie moze byc
12 mar 23:07
12 mar 23:12
Mila:
Dobranoc
12 mar 23:16