Dwa okregi
6latek:

OKregi o(O
1,r
1) i o(O
2,r
2) maja wspolna cieciwe AB i r
1<r
2
wykaz ze ∡O
1AB<∡O
2AB
11 mar 17:59
wredulus_pospolitus:
Tw. cosinusów
11 mar 18:09
wredulus_pospolitus:
|AB|2 = 2r12(1 − cos(∡AO1B)) = 2r22(1 − cos(∡AO2B))
więc:
1 − cos(∡AO1B) > 1 − cos(∡AO2B)
i ciągniesz dalej
11 mar 18:11
wredulus_pospolitus:
PS. Chyba w treści zadania zrobiłeś błąd
11 mar 18:11
6latek: Taka jest tresc .
mam na razie dwa do przemyslenia

dzieki za to i za tamto poprzednie
11 mar 18:16
wredulus_pospolitus:
Już z rysunku widać, że kąt przy O
1 (mniejszy okrąg) musi być większy niż przy O
2
11 mar 18:18
6latek: A nie mozna na razie bez tw cosinusow ?
Bo z rysunku widac ze ΔO1 AB i ΔO2AB to trojkaty rownoramienne
kąt AO1B >AO2B wiec kat przy podstawie ΔO2AB jest wiekszy
11 mar 19:35
wredulus_pospolitus:
Oczywiście, że możesz wykazać taką zależność kątów korzystając z trójkąta równoramiennego ...
ale i tak, cosinusa najlepiej do akcji zabrać (nie musi być tw. cosinusów)
11 mar 19:58
6latek: Jeszcze moze sie ktos wypowie na ten temat
11 mar 21:07
ite:
Widzę to tak samo jak
wredulus 19:58.
liczniki obu ułamków równe, a mianowniki z zał. O
1A<O
2A
I tak jak napisał w sąsiednim wątku
Mariusz w trójkącie na płaszczyźnie ten kąt jest
większy, którego cosinus jest mniejszy.
Sposób bez cosinusów nie przychodzi mi do głowy.
12 mar 11:40
6latek: dziekuje CI na razie
Tylko wiesz ja tego nie rozumiem co napisal wredulus
jaki trojkat wzial pod uwage? dlaczego tak a nie inaczej to napisal ? jak to pozniej pociagnac
dalej ?
12 mar 11:45
wredulus_pospolitus:
Można np. tak:
1) Trójkąty ABO
1 i ABO
2 są równoramienne
2) Więc trójkąty ASO
1 i ASO
2 (gdzie S to środek AB) są prostokątne
w takim razie:
| | |AS| | |
sin(∡AO1S) = |
| −> |AS| = r*sin(∡AO1S) |
| | r | |
| | |AS| | |
sin(∡AO2S) = |
| −> |AS| = R*sin(∡AO2S) |
| | R | |
więc:
| | r | | sin(∡AO2S) | |
r*sin(∡AO1S) = R*sin(∡AO2S) ⇔ |
| = |
| |
| | R | | sin(∡AO1S) | |
wiemy, że r< R ... więc sin(∡AO
2S) < sin(∡AO
1S) więc ∡AO
2S < ∡AO
1S
Natomiast kąt ∡AO
2S to nic innego niż połowa kąta ∡AO
2B, co wynika z trójkąta równoramiennego
12 mar 12:04
6latek: Witaj

A to tw cosinusow wytlumaczysz ? Nie spieszy sie .Mozesz pozniej .Dziekuje .
12 mar 12:08
wredulus_pospolitus:
tw. cosinusów.
w ΔO1AB:
|AB|2 = |O1A|2 + |O1B|2 − 2|O1A|*|O1B|*cos(∡AO1B)
czyli:
|AB|2 = r2 + r2 − 2*r*r*cos(∡AO1B) = 2r2 − 2r2*cos(∡AO1B) = 2r2(1 − cos(∡AO1B))
analogicznie dla drugiego trójkąta (ABO2)
więc mamy:
2r2(1 − cos(∡AO1B)) = |AB|2 = 2R2(1 − cos(∡AO2B))
więc:
r2(1 − cos(∡AO1B)) = R2(1 − cos(∡AO1B))
skoro r < R ... to aby zachowana była równość musi zachodzić:
1 − cos(∡AO1B) > 1 − cos(∡AO2B)
w takim razie:
cos(∡AO2B) > cos(∡AO1B)
funkcja cosinus jest malejąca w przedziale (0,π) więc:
∡AO2B < ∡AO1B
12 mar 12:14
6latek: Bardzo wielkie dzieki

Twoja pomoc jest nieoceniona
12 mar 12:17