| −5 | ||
Wyszło mi cos= | ||
| 4√3 |
| −√3 | ||
A powinno wyjść | ||
| 3 |
AB=1
BC=√2
z tw Pitagorasa AC=DB=√3
| 1 | ||
Z tego samego twierdzenia H= | ||
| 2 |
| 1 | ||
P(BCS)= | ||
| 2 |
| √3 | ||
zatem wysokość DG= | ||
| 2 |
| 3 | ||
3= | +{1}−√3*cosα | |
| 4 |
| −5 | 5√3 | |||
cosα= | = | |||
| 4√3 | 12 |
| 1 | 1 | √2 | √6 | |||||
Dlaczego P(BCS) = | ? Jak dla mnie to P(BCS) = | * | *√3 = | |||||
| 2 | 2 | 2 | 4 |
BC=√2
BS=1
SM=h
z tw pitagorasa SM2=BS2−{BM}2
| 2 | ||
SM2=1− | ||
| 4 |
| 1 | ||
SM2= | ||
| 2 |
| √2 | ||
SM= | ||
| 2 |
| 1 | √2 | √2 | 1 | |||||
Zatem P= | *BC*SM= | * | = | |||||
| 2 | 2 | 2 | 2 |
Przecież kąt dwuścienny, to kąt między wysokościami dwóch ścian, a odcinek GF nie ma ani
początku, ani końca w żadnym wierzchołku? O co tu chodzi?
1) ΔDAS− Δprostokątny, ΔABS− Δrównoboczny
DS⊥SA,
2) Musimy przesunąć równolegle DS jak na rysunku.
E− środek SA
FE⊥SA, BE⊥SA
| 1 | ||
|EF|= | ||
| 2 |
| √3 | ||
e= | ||
| 2 |
| √2 | 3 | |||
|FB|2=( | )2+12= | |||
| 2 | 2 |
| 3 | 1 | √3 | 1 | √3 | |||||
=( | )2+( | )2−2* | * | *cosα | |||||
| 2 | 2 | 2 | 2 | 2 |
| 3 | √3 | ||
=1− | *cosα | ||
| 2 | 2 |
| 1 | √3 | ||
=− | *cosα | ||
| 2 | 2 |
| √3 | ||
cosα=− | ||
| 3 |
K− środek BC
Prowadzisz prostą równoległą do AC przechodzącą przez środek BC, czyli punkt K.
DK||AC
D i K − punkty łączące środki boków Δ⇔
| 1 | ||
|DK|= | |AC| | |
| 2 |
Czyli takie przesuwanie wysokości będzie zawsze, gdy będę wyznaczał kąt między pewnymi dwiema
sąsiednimi ścianami bocznymi z których przynajmniej jedna jest trójkątem prostokątnym, którego
kąt prosty znajduje się w kącie płaskim przy wierzchołku ostrosłupa ?