Stereomteria
Podstawa ostroslupa ABCDS:

Podstawa ostrosłupa ABCDS jest prostokatem ABCD, w którym |AB| = 1, |BC|=
√2
Wszystkie krawedzie boczne tego ostrosłupa maja długosc 1. Wyznacz cosinus kata miedzy dwiema
sasiednimi scianami bocznymi tego ostrosłupa.
|AC|=
√3
| | √3 | |
H= |
| (z pitagorasa ΔSS2B) |
| | 3 | |
ΔJS
2D,SJS
2
(1−x)
2+h
2=1
...
Szczerze mowiac,nie wiem czy to jest dobrze..Bo założyłem,że tam jest kąt prosty w sensie kąt
SJC,no i moglem gdzies sie w rachunkach pomylic,wiec prosze o sprawdzenie.
9 mar 16:09
Mila:
Błędne rozwiązanie. W podstawie jest prostokąt, zatem cięcie prostopadłe wygląda inaczej .
9 mar 16:40
Mila:

1) ΔBCS− Δrównoboczny
CE⊥SB
2)ΔABS− Δrównoramienny, spodek jego wysokości opuszczonej na bok BS nie leży w środku BS.
Musimy tę wysokość AF odpowiednio przesunąć, GE⊥SB
W ΔABS z tw. cosinusów:
1
2=1
2+(
√2)
2−2*1*
√2 cosβ ⇔−2=−2
√2cosβ
ΔGEB − Δprostokątny równoramienny,
3) W ΔGBC:
4) W ΔGCE z tw. cosinusów:
|GC|
2=f
2+e
2−2*f*e cosα
| 3 | | √3 | | 1 | | 1 | | √3 | |
| =( |
| )2+( |
| )2−2* |
| * |
| *cosα |
| 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
⇔
===========
9 mar 17:31
Podstawa ostroslupa ABCDS: Dziękuje za pomoc.A z czego wynika,że tak wygląda te cięcie prostopadłe?W podstawie jest
prostokąt i dwie sciany boczne to dwa takie same trojkaty rownoboczne o boku np.a i dwie
kolejne to taki samy trojkaty rownoboczne o boku b ?
9 mar 19:52
Podstawa ostroslupa ABCDS: tfu,bez tego drugiego czlonu ze dwa inne tez sa rownoboczne,tylko dwa sa rownoboczne a dwa
rownoramienne
9 mar 19:55
Mila:
Kąt dwuścienny.
Kątem liniowym kąta dwuściennego nazywa się kąt płaski będący częścią wspólną tego kąta
dwuściennego oraz płaszczyzny prostopadłej do jego krawędzi.
Krawędź szukanego kąta to SB.
Płaszczyzna GEC jest prostopadła do tej krawędzi.
Spodek wysokości CE znajduje się w środku SB, spodek wysokości AF ( z lewej strony masz
rysunek)
jest w innym miejscu, musimy zastosować przesunięcie.
Jeżeli ciąłbyś nożem takie ciastko zaczynając od punktu C to właśnie będzie jak na rysunku.
Wg Twojego pomysłu narysowałbyś dobrze CE, a potem EA.
Pokazałam , że AE nie jest prostopadłe do SB.
9 mar 20:39
Mila:
Można zauważyć, że ∡ASB jest prosty.
Przesuwamy AS jak na rysunku.
GE łączy środki AB i SE.
12 mar 18:41