Skala
Skala: Figury F i F' są podobne. Pole figury F' jest równe 64 cm
2. Figura F' jest podobna do figury F
w skali 1:2. Pole figury F wynosi:
(a) 32 cm
2 (b) 128 cm
2 (c) 16 cm
2 (d) 256 cm
2
| | F' | | 1 | |
Czy poprawnym jest zapis, że |
| = |
| ? Czy może na odwrót? Co jest powiększane, a co |
| | F | | 2 | |
pomniejszane?
12 mar 10:38
12 mar 10:52
Skala: Hm, czyli ogółem jeśli mamy figurę F' i F, a ich skala wynosi 1:2, to znaczy, że figura F jest
dwa razy większa, tak?
A jakby zapisać figurę F' w skali 1:2, to wtedy pomniejszamy figurę?
12 mar 10:55
Jerzy:
Co to znaczy zapisać figurę w skali ?
12 mar 11:19
Skala: Przenośnia. Chodzi o przedstawienie tej figury w skali 1:2, narysowanie jej w takiej skali.
12 mar 11:21
6latek: Za taka przenosnie jest zjeba
Ostatnio tez chcialem byc nowoczesny i uzylem wyrazu rozkimac i tez byla zjeba
12 mar 11:24
Jerzy:

Przy ustalaniu skali podobieństwa dzielimy zawsze wielkości figury podobnej
przez wielkości figury podstawowej.
Jeśli prawy kwadrat jest podobny do prawego, to skala k = 2 : 1
Jeśli lewy kwadrat jest podobny do prawego, to skala k = 1 : 2
12 mar 11:30
Jerzy:
Upss ... Jeśli prawy kwadrat jest podobny do lewego, to skala k = 2 : 1
12 mar 11:31
Skala: | | F' | | 1 | |
Czyli w tym przypadku prawidłowa jest interpretacja |
| = |
| |
| | F | | 2 | |
12 mar 11:34
janek191:
Raczej
oraz
P
F' : P
F = (1 : 2)
2
12 mar 11:37
Jerzy:
Zapis nie jest poprawny, bo skala podobieństwa jest 1:2 , ale stosunek pól wynosi 1:4
12 mar 11:37
Skala: | | pF' | | 1 | |
No tak, po prostu oznaczałbym, że |
| = |
| |
| | pF | | 4 | |
Okej, wszystko rozumiem, jest jak myślałem, po prostu miałem pewne wątpliwości. Dziękuję
12 mar 11:39
kitajec:
Skala figur to k
Skala pól figur to k2
Skala objętości brył to k3
12 mar 14:43