Podobne
matt: Pole figury F1 = 64 cm
2. Figura F1 jest podobna do figury F w skali 1:2. Oblicz pole F.
| | F1 | | 1 | |
Czy to będzie |
| = |
| czyli F = 4F1? |
| | F | | 4 | |
6 mar 10:21
Jerzy:
Tak.
6 mar 10:52
matt: Czyli mogę domagać się ponownego sprawdzenia zadania? Dokładnie tak zrobiłem, a nauczycielka
zaznaczyła, że poprawna odpowiedź to 16 cm2.
6 mar 10:57
Jerzy:

Domagaj się, ale w sposób grzeczny.
| | 1 | | 8 | | 1 | |
Jeśli F1 jest podobne do F w skali k = |
| , to musi być: k = |
| = |
| , |
| | 2 | | 16 | | 2 | |
czyli figura F jest 2 razy wieksza od F
1
| | 8 | |
Gdyby F1 było podobne do F w skali k = 2, wtedy musiałoby być k = |
| = 2, |
| | 4 | |
czyli figura F byłaby 2 razy mniejsza od F
1 i jej pole wyniosłoby 16 cm
2 , jak twierdzi
nauczycielka.
6 mar 12:10
matt: Dziękuję, po prostu zmyliła mnie ta "poprawna" odpowiedź, stąd wątpliwości
6 mar 15:38