Kąt i dwusieczna
6latek:

na rysunku mamy OA=OB AA'⊥OB i BB'⊥OA
Wykaz ze punkt przeciecia sie odcinkow AA'i BB' nalezy do dwusiecznej kąta AOB
Wobec tego musimy wykazac przystawanie trojkatow A'BS i B'AS
sa to trojkaty prostokatne
napewno jest A'B= B'A
kąt B'SA= katowi A'SB
mam juz przystawanie tych trojkatow
Wedlug mnie juz moge wysnuc wniosek ze proste te przecinaja sie w polowie
Wobec tego OS jest dwusieczna kąta AOB
11 mar 21:37
iteRacj@:
Musisz wykazać, że |A'B|=|B'A|. skorzystaj z tego, że ΔOAA' i ΔOBB' są przystające.
11 mar 21:47
11 mar 21:53
ite: jeszcze bym napisała:
dalej ΔSBA' i ΔSAB' są przystające (kbk)
stąd |SB'|=|SA'|
skoro odległość pkt S od obu ramion kąta jest jednakowa to należy on do dwusiecznej
12 mar 11:17
6latek: dzien dobry ite
Spojrz na ten moj link wyzej prosze
12 mar 11:19