Prosta styczna do wykresu funkcji
Kam: Wskaż równania, które opisują prostą styczną do wykresu funkcji f(x)= ex − x w punkcie (0,1)
a) y= 1+0(x−0)
b) y=x
c) y=1
d) y= x−1
Pomoże ktoś rozwiązać oraz wytłumaczy?
11 mar 21:32
Kam: Czy tu poprawną odpowiedzią będzie odpowiedz a) oraz c)?
11 mar 22:17
wredulus_pospolitus:
a i c znaczą dokładnie to samo
Możesz wyznaczyć wzór tej stycznej ... podstaw do wzoru na styczną odpowiednie dane (musisz
policzyć pochodną)
11 mar 22:19
Kam: Wiem, wiem, że znaczą a i c to samo, ale tu może być wiele odpowiedzi, a jeżeli obie są takie
same, ale inaczej zapisane to obie są poprawne.
11 mar 22:26
Mila:
1)
f(0)=e0−0=1
Punkt A=(0,1) należy do wykresu funkcji
f'(x)=ex−1
f'(0)=0
Równanie stycznej: y=f'(x0)*(x−x0)+f(x0)
y=f'(0)*(x−0)+f(0)
y=0*(x−0)+1
y=1
11 mar 22:28
Kam: Funkcja ex − x
Jej pochodna to ex − 1
tgα = a = f ' (0)
f(x) = ex − x => f ' (0) = e0 −1 => a = 0
y= ax + b
1 = 0 * x + b
b = 1
a więc y = 1... stąd wychodzi mi odpowiedz a) i c)
11 mar 22:28
Kam: Ok, więc odpowiedz a i c prawidłowa skoro y=1
11 mar 22:28
11 mar 22:31