Wskaż WYRAŻENIA równe wyrażeniu √x−1−2x−5 dla x należącego (1,+nieskończoność) − {5}
Dodam tylko, że w pytaniu wyrażenie to w liczniku pierwiastek z x−1, a poza pierwiastkiem − 2.
Natomiast w mianiwniku jest x−5
a) − √x−1+2x−5 (słownie przed ułamkiem znak + ...… pod pierwiastkiem x − 1, a poza
pierwiastkiem +2. W mianowniku x−5
b) √x−1+2x−5 (słownie przed pierwiastkiem znak − … pod pierwiastkiem x−1, a poza
pierwiastkiem +2. W mianowniku x−5
c) 1√x−1+2 (słownie licznik 1, mianownik pod pierwiastkiem x−1, poza pierwiastkiem
wciąż w mianowniku +2
d) rysunek
| √x−1−2 | √x−1+2 | ||
* | = | ||
| (x−5) | √x−1+2 |
| x−1−4 | 1 | ||
= | |||
| (x−5)(√x−1+2) | √x−1+2 |
| √x−1)2−22 | |
= | |
| (x−5)*(√x−1+2) |
| x−1−4 | 1 | |||
= | = | |||
| (x−5)*(√x−1+2) | (√x−1+2) |