Własności funkcji trygonometrycznych
magda: | | 1 | |
Wiemy, że cosx + sinx =√3 . Wyznacz tgx + |
| . |
| | tgx | |
10 mar 19:25
Mariusz:
| sin(x) | | cos(x) | |
| + |
| |
| cos(x) | | sin(x) | |
| sin2(x)+cos2(x) | |
| |
| cos(x)sin(x) | |
(cos(x)+sin(x))
2=cos
2(x)+sin
2(x)+2cos(x)sin(x)
(cos(x)+sin(x))
2=1+2cos(x)sin(x)
(cos(x)+sin(x))
2−1=2cos(x)sin(x)
| 2 | | 2 | |
| = |
| |
| 2cos(x)sin(x) | | (√3)2−1 | |
10 mar 19:42
Mariusz:
ale 2sin(x)cos(x)=sin(2x)
i dla argumentów rzeczywistych przyjmuje wartości od < −1 , 1>
Może argument jest zespolony ?
10 mar 19:59
Adamm:
@Mariusz
dobra uwaga
x musi być liczbą zespoloną
10 mar 20:01
Mariusz:
cosx + sinx =
√3
| | 1 | | 1 | |
√2( |
| cos(x)+ |
| sin(x))=√3 |
| | √2 | | √2 | |
x należy do zespolonych ?
10 mar 20:04
Adamm:
W tym sensie, że zespoloną, ale nie rzeczywistą
10 mar 20:05
Mariusz:
W zespolonych funkcje trygonometryczne związane są z tzw hiperbolicusami
10 mar 20:14
Adamm:
@Mariusz
chodzi ci zapewnie o to że
np.
| | eyi*i−e−yi*i | |
sin(yi) = |
| = isinh(y) |
| | 2i | |
10 mar 20:24
Mariusz:
e
2ix−e
−2ix=4i
e
2ix=t
t
2−4it−1=0
Δ=−16−(−4)=−12
t=(2+
√3)i
e
2ix=(2+
√3)i
2ix=ln((2+
√3)i)
ln(z)=ln|z|+Arg(z)i
|z| moduł liczby zespolonej , długość promienia wodzącego , można obliczyć z tw Pitagorasa
Arg(z) argument liczby zespolonej ,
miara kąta skierowanego między osią biegunową a promieniem wodzącym
Tutaj trzeba poczynić założenie że za część urojoną bierzemy np argument główny
w przeciwnym razie logarytm nie byłby funkcją
| | 1 | | π | | 1 | |
− |
| i(2ix)= |
| − |
| ln(2+√3)i |
| | 2 | | 4 | | 2 | |
10 mar 20:34
Mariusz:
Adam mniej więcej o to chodzilo
Jak masz funkcje trygonometryczne to hiperbolicusy są przydatne do
oddzielenia części rzeczywistej od części urojonej
Eta usunęła swoje wpisy
10 mar 20:53
Eta:
"bawcie się" dalej ........
10 mar 20:54
PW: Na poziomie licealisty:
Założenie:
(0) cosx+sinx=
√3,
skąd po pdniesieniu do kwadtaru
cos
2x+sin
x+2sinxcosx=3
(1) 2sinxcosx=2
Przekształcamy wyrażenie, którego wartość mamy obliczyć:
| | 1 | | 2 | |
(2) tgx+ |
| = |
| |
| | tgx | | 2sinxcosx | |
− to Mariusz pokazał.
Podstawienie (1) do (2) daje
| | 1 | | 2 | |
(3) tgx+ |
| = |
| = 1. |
| | tgx | | 2 | |
Udowodniliśmy, że jeśli (0), to (3). I teraz jak to ocenić? Dowód jest poprawny, a że założenie
fałszywe? Nie kazali badać prawdziwości założenia. Wątpię, żeby ogół licealistów zauważył to
co Mariusz.
Oby takiego zadania nie było na maturze!
10 mar 20:58
Mariusz:
PW ja dałem się na to złapać tylko po napisaniu coś mi nie pasowało
i uzupełniłem to w następnym wpisie
10 mar 21:11
PW: No dobrze, ale Ty jesteś matematykiem, a co ma zrobić licealista, który nie zetknął sie np. z
zadaniem, że
max(sinx+cosx)=
√2
lub z wzorem
i nie skojarzy tego z fałszywością założenia?
Najśmieszniej by było, gdyby
Magda pomyliła się i miało być
sinx + cosx =
√2,
a my tu tracimy czas.
10 mar 21:21
PW: Zadania tego typu już się pojawiały na forum, np. 5 lat temu
245775
10 mar 21:42
Mariusz:
Nie wszystko byłoby stracone bo pokazałem obliczenia
poza tym zwróciliśmy jej uwagę na to aby sprawdzać założenia
| | 1 | |
Jeżeli cos(x)+sin(x)=√3 to tg(x)+ |
| =1 |
| | tg(x) | |
| | π | |
ale cos(x)+sin(x)=√2cos(x− |
| ) |
| | 4 | |
więc dla licealisty nie ma takiego x aby spełniało równanie cos(x)+sin(x)=
√3
Wątpliwości co do wyniku mogą być też spowodowane tym co wcześniej napisała Eta
Przyjmijmy że tg(x) > 0
| | 1 | |
Jeśli tg(x) < 1 to |
| > 1 |
| | tg(x) | |
| | 1 | |
Jeśli tg(x) > 1 to |
| < 1 |
| | tg(x) | |
| | 1 | |
zatem tg(x) + |
| > 1 |
| | tg(x) | |
10 mar 21:59
Mariusz:
PW w teorii to ja jestem programista a o matematyce wiem tylko tyle
co programista powinien wiedzieć + to co sam doczytam
W praktyce jednak kiepski ze mnie programista
10 mar 22:42
Mila:
To jak zarabiasz na swój dobrobyt?
10 mar 22:46
b.: W zasadzie ewentualna fałszywość założenia w niczym nie przeszkadza: rozwiązanie z 20:58
pokazuje, że jeśli (0), to (3), i to wystarczy.
Tak jak np. wiedząc, że 0=1, można pokazać, że 0=2
10 mar 23:49
iteRacj@:
Mila fantastyczne określenie! Jest w nim zapisany sukces.
"Zarabiać na życie" to przy nim jak ponura zapowiedź niekończącej się orki.
Jutro rano pójdę zarabiać na dobrobyt : )
10 mar 23:56
iteRacj@:
* na swój dobrobyt, żeby było jasne
10 mar 23:58