matematykaszkolna.pl
wartosc wyrazenia sin i cos Malu: jesli kat ostry ma miare α i sinα+cosα=32 , to wartosc wyrazenia sin α * cosα jest rowna a).58 b).54 c).52 d). 5
8 kwi 11:22
J: (sinα + cosα)2 = 1 + 2sinαcosα
 3 9 5 5 
(

)2 = 1 + 2 sinαcosα ⇔ 2siαcosα =

− 1 =

⇔ sinαcosα =

2 4 4 8 
8 kwi 11:27
ZKS: Odpowiedź e) żadna z powyższych.
8 kwi 11:51
ZKS: Nie wiem kto daje takie zadania.
8 kwi 11:52
J: ?
8 kwi 11:53
ZKS:
 3 
sin(x) + cos(x) ≤ 2 ≈ 1.41 <

= 1.5
 2 
8 kwi 11:54
J: Nawet o tym nie pomyślałem emotka .... liczyłem z "automatu".. , pozdrawiam emotka
8 kwi 11:56
ZKS: Pozdrawiam. emotka
8 kwi 11:59
PW: Bardzo dowcipne zadanie. Jak wiadomo zdanie p ⇒ q jest prawdziwe, jeżeli p jest fałszywe. Rozwiązanie J nie może więc być zakwestionowane.
 3 5 
Jeżeli założymy, że sinα+cosα =

, to sinαcosα =

.
 2 8 
Za takie rozumowanie uczeń ma prawo otrzymać maksymalną liczbę punktów. Ba, śmiem twierdzić, że wielu nauczycieli nie zauważy błędu w założeniach (może nawet autor ich nie sprawdził, tym większe więc wyrazy uznania dla ZKS). Na maturze jest to niemożliwe, ale w normalnym toku nauczania postawiłbym szóstkę uczniowi, który to zauważył. Oczywiście najpierw musiałoby być rozwiązywane zadanie "znajdź zbiór wartości funkcji sinx+cosx". Niby wymaga się, żeby rozwiązujący sprawdzał, czy założenia są poprawne, ale na ogół tego się nie czyni − panuje (niesłuszna) zasada zaufania do autora. Oby w arkuszach maturalnych nie pojawił się taki przypadek, bo będzie afera na całą Polskę.
8 kwi 15:16
PW: Myślę sobie jeszcze tak: Zawsze zaleca się uczniowi: − Sprawdź, czy odpowiedź jest sensowna.
 5 10 
Dobry uczeń mógłby więc sprawdzić: sinxcosx =

, zatem 2sinxcosx=

8 8 
 10 
sin2x =

> 1,
 8 
−oj, coś niedobrze! Dlatego uważam, że z punktu widzenia dydaktyki zadanie jest świetne.
8 kwi 15:23
J: Witam "PW". Zgadzam się z Tobą absolutnie ... w tym zadaniu niemożliwość:
 3 
sinx + cosx =

jest mocno zawoawulowana i trudno wymagać, aby uczeń nawet o tym
 2 
 3 
pomyślał ... gdyby w treści zadania było np. wiedząc, że sinα =

,
 2 
oblicz ..... no to tutaj juz trudno bzdury nie zauważyć emotka Pozdrawiam emotka
8 kwi 15:31