ostro
Ateusz: ostroslup
W niektórych zadaniach, w ich poleceniu, nie ma żadnej informacji czy np. ściany boczne
ostrosłupa są nachylone pod tym samym kątem, czy ostrosłup jest prosty (ma wszystkie krawędzie
boczne równe). Co wtedy należy zrobić rysując tego ostrosłupa? Skąd mam wiedzieć gdzie będziel
leżał spodek wysokości?
10 mar 17:51
Mila:
Jaką masz treść tego zadania?
10 mar 17:53
Ateusz: np :
W ostroslupie prawidlowym trojkatnym kat miedzy dwiema sasiednimi scianami bocznymi ma miare
2alfa. przez krawedz podstawy popropwadzono plaszczyzne prostopadla do przeciwleglej rkawedzi
bocznej ostroslupa. wykaz, ze tworzy ona z plaszczyzna podstawy taki kat beta, ze
√3tgalfacosbeta=1
10 mar 17:58
Ateusz: albo
podstawa ostroslupa abcdw jest prostokat abcd w ktorym ab = a bc = b. sciany boczne WAB i WDC
nachylone sa do plaszczyzny podstawy pod katem alfa. wyznacz tg beta, gdzie beta to kat, pod
jakim sa nachylone do plaszczyzny podstawy pozostasle dwie sciany boczne
10 mar 18:00
Ateusz: hm?
10 mar 19:24
Mila:

17:58.
Spodek wysokości w środku okręgu wpisanego ( opisanego) na podstawie,
która jest Δrównobocznym.
Krawędzie boczne równe.
DE⊥SC, BE⊥SC
Policzysz teraz? Łatwe.
10 mar 20:00
Ateusz: @Mila
zrobiłem to zadanie, bo założyłem z góry, bezpodstawnie, że spodkiem wysokości ostrosłupa
będzie środek okręgu opisanego (wpisanego) w podstawę
główne pytanie − na podstawie czego twierdzisz, że krawędzie boczne są równe?
10 mar 20:10
10 mar 20:37
Mila:
Możesz zresztą obliczyć długości krawędzi.
W każdym przypadku :
O− spodek wysokości H
k2=h2+R2
10 mar 20:39
Mila:
Czy do zadania z 18:00 masz odpowiedź , to napisz.
10 mar 20:41
Mila:
Czegoś mi brakuje w tej treści.
10 mar 20:54
Mila:
k2=H2+R2
10 mar 20:55
Ateusz: wlasnie, co z zadaniem 18:00? tam nie mam nic prawidlowego
a tu takze z gory zalozylem, ze spodek bedzie w srodku okregu opisanego
| | b*tgalfa | |
wyszlo mi, ze tgbeta= |
| |
| | a | |
10 mar 21:07
Mila:
Jaka jest odpowiedź do zadania?
10 mar 21:08
Mila:
Greckie literki masz w pasku nad polem tekstowym.
10 mar 21:11
Ateusz: @Mila
właśnie taka,
greckie literki mam tylko ułamek sekundy po odświeżeniu, po czym znikają.
to jak z tym 2 zadankiem, czemu tam będzie spodek w środku okręgu?
10 mar 21:16
Mila:

Z treści zadania :
ΔEFW− Δrównoramienny ( kąty przy podstawie równe)
Spodek wysokości leży w środku EF.
10 mar 21:22
Ateusz: @Mila
czyli po prostu celnie strzelilem w ciemno...

dzieki juz wszystko wiem,
wniosek nasuwa mi sie taki − jesli nie mam podane w poleceniu, czy sciany maja ten sam kat
nachylenia, czy jest to ostroslup prosty, prawidlowy itp. to lokalizacja spodka wysokosci
będzie musiala wynikac z reszty polecenia
zajrzyj jeszcze tutaj jesli mozesz
https://matematykaszkolna.pl/forum/387407.html
10 mar 21:29
Mila:
Nie strzelaj tylko myśl. Korzystaj z definicji i treści zadania.
10 mar 22:35