Rownania i nierownosci
dla jakich wartosci: Dla jakich wartosci parametru m rozwiazaniem ukladu 2x+y=m,x+2y=1 jest para
| | y | |
liczb(x,y),spelniajaca warunek |
| =3 |
| | x2 | |
y=m−2x
x≠0
y=3x
2
m−2x=3x
2
3x
2+2x−m=0
Δ=4+12m
no i skonczylem tu bo zauwazylem,ze odpowiedz to m=1 lub m=−0,25 wiec cos zle robie
6 mar 20:18
iteRacj@:
Najpierw znajdź rozwiązania tego układu za pomocą metody wyznaczników
1192.
6 mar 20:46
iteRacj@:
Najpierw musisz wiedzieć, że rozwiązanie istnieje, a dopiero potem sprawdzać, czy spełnia
podany warunek.
6 mar 20:48
janek191:
y = m − 2 x
2 y = 1 − x
−−−−−−−−−−−
2*( m − 2 x) = 1 − x
2 m − 4 x = 1 − x
3 x = 2m − 1
| | 4 m − 2 | | 3 m − 4 m + 2 | | 2 − m | |
y = m − |
| = |
| = |
| |
| | 3 | | 3 | | 3 | |
więc
y = 3 x
2
dokończ
6 mar 20:48
iteRacj@:
to jeszcze warunek 2 m−1≠0
6 mar 21:01