równianie obrazu
Marek: Znajdź równanie obrazu okręgu 𝑥2 + 𝑦2 − 2𝑥 + 2𝑦 − 1 = 0 w jednokładności o środku 𝑆(3,2)
i
skali 𝑘 = −(12)
6 mar 18:23
PW: Wystarczy znaleźć środek okręgu i przekształcić go za pomocą podanej jednokładności. Promień
| | 1 | | r | |
okręgu po przekształceniu jest równy r•|− |
| | = |
| . |
| | 2 | | 2 | |
Zaczynamy:
(x
2−2x+1)−1+(y
2+2y+1)−1 − 1 = 0
(x−1)
2 + (y+1)
2=3
− okrąg ma środek S = (1, −1) i promień r =
√3.
Po przekształceniu za pomocą jednokładności ...
6 mar 18:47
iteRacj@:
1/ zapisz równanie okręgu w postaci, z której łatwiej odczytać środek i prromień
1734
2/ znajdź obraz środka w podanej jednokładności
902
3/ oblicz promień okregu będącego obrazem danego w jednokładności o tej skali
6 mar 18:49