równanie obrazu
Marek: Znajdź równanie obrazu:
prostej 𝑥 − 2𝑦 + 4 w jednokładności o środku 𝑆(2,1) i skali 𝑘 = 2
6 mar 18:20
6 mar 18:51
PW: Popraw równanie prostej.
Wiadomo, że obrazem prostej w jednokładności jest prosta do niej równoległa. Odpowiedź jest
więc łatwa − szukana prosta ma równanie ...
I tylko jeden szczegół, żeby znaleźć niewiadomy "wyraz wolny" trzeba znaleźć obraz jednego z
punktów prostej (sami go sobie wybieramy).
6 mar 18:54
Mila:

𝑆(2,1) − środek jednokładności
k=2− skala jednokładności
prosta :
x−2y+4=0 ⇔?
1)
| | 1 | |
k: y= |
| x +2 punkty wykresu A=(0,2), B=(2,3) |
| | 2 | |
Po przekształceniu przez jednokładność otrzymujesz prostą równoległą do danej
2) Przekształcamy punkt A(0,2)
A'=(x',y')
SA'→=
df2*SA
→
SA'
→=[x'−2,y'−1], SA
→=[−2,1]
[x'−2,y'−1]=2*[−2,1]
x'−2=−4 i y'−1=2
x'=−2, y'=3
A'=(−2,3)
3) Podstawiamy do (*)
============
6 mar 19:04