RRZWP
bezendu:
z warunkiem początkowym
ln|y|=ln|x|+C
ln|1|=ln|5|+C ⇒C=−ln|5|
Teraz jak mam zapisać rozwiązanie szczegółowe?
6 mar 11:01
bezendu: ?
6 mar 11:06
6 mar 11:27
Jerzy:
y = x*eC
5 = eC ⇔ C = ln5
6 mar 11:28
bezendu:
Czyli normalnie potem wyznaczam y?
y=xeC
y=xe−ln5 ?
6 mar 11:29
bezendu:
dy=−y
2e
xdx /: (−y
2)
−∫y
−2dy=∫e
xdx
1/0,5=e
0+C⇒C=1
1=(e
x+C)y/ : (e
x+C)
6 mar 11:34
Jerzy:
y = x*eC
5 = 1*eC ⇔ C = ln5
y = x*eln5 = 5x
Rowiazanie: y = 5x
6 mar 11:37
Jerzy:
obliczasz C i wstawiasz do całki ogólnej
6 mar 11:40
bezendu:
Czyli C wstawiam dopiero jak wyjdę od postaci y=... ?
6 mar 11:46
Jerzy:
Nie rozumiem. Patrz 11:40 Pierwsza to całka ogólna. Teraz z warunku poczatkowego liczymy
stałą C i ostatecznie podstawiamy tą wrtość C do całki ogólnej.
| | 1 | |
C = 1, ztem: y = |
| |
| | ex + 1 | |
6 mar 11:50
bezendu:
Chodzi mi o to, że ja już C wyliczyłem na etapie
I czy to jest błąd, czy mogę to dopiero wyliczyć jak dojdę do postaci ogólnej?
(7 linijka, 11:34)
6 mar 11:54
Jerzy:
Nie ma to znaczenia, ale bezpieczniej jest liczyć po przekształceniu całki ogólnej.
6 mar 11:58
bezendu:
Tutaj wychodzi ciekawie?
y'=U{1}[y
2}, y(1)=3
∫y
2dy=∫dx
y
3=3(x+C)
3
3=3(1+C)
27=3+3C
24=3C⇒3=8
y
3=3(x+C)
y=
3√3(x+8)
jest ok?
6 mar 12:12
Jerzy:
Tak, ale zauważ,że komplikujesz. Prościej:
y
3 = 3x + C
1
y=
3√3x + C1
3 =
3√3x + C1 ⇔ C
1 = 24
6 mar 12:21
bezendu: Masz jeszcze chwilkę? mam jeszcze 5 przykładów do sprawdzenia
6 mar 12:23
bezendu:
yy'=x(1+y
2) y(0)=1
Wychodzi takie coś
| 1 | | 1 | |
| ln|1+y2|= |
| x2+C / :0,5 |
| 2 | | 2 | |
ln|1+y
2|=x
2+C / e
(...)
e
ln|1+y2|=e
x2+C
1+y
2=e
x2+C
1+1=e
0+C
2=C
6 mar 12:34
Jerzy:
1 + y2 = ex2 + C
1 + 1 = e0 + C
2 = eC
C = ln2
6 mar 12:39