Równania rózniczkowe
bezendu:
ydy=
√xdx / ∫
∫ydy=∫
√xdx
| 1 | | 2 | | 1 | |
| y2= |
| x3/2+C / : |
| |
| 2 | | 3 | | 2 | |
y
2=
43x
3/2+C /
√
2. y'=e
x+y
y'=e
xe
y
dy=e
xe
ydx / e
y
tutaj utknąłem
6 mar 07:03
Bleee:
1/a = b + c ⇔ a = 1/(b+c)
6 mar 08:38
bezendu: Pierwsze jest ok?
6 mar 09:45
wredulus_pospolitus:
Bezendu ... tak jak w przypadku całek tak i tutaj możesz 'sprawdzić' wynik (połowicznie
przynajmniej).
y = ±
√(4x3/2 + C)/3
| | | | √x | |
y' = |
| = |
| |
| | ± 2√(4x3/2 + C)/3 | | 2y | |
To jest dobra odpowiedź ... o ile tylko całość tam jest pod pierwiastkiem
PS. A połowicznie bo możesz nie mieć 'pełnej' funkcji (np. masz y = C*e
x ... a powinno być y =
Ce
x − C
1e
−x)
6 mar 10:16
wredulus_pospolitus:
bez 2 w mianowniku oczywiście
6 mar 10:16
bezendu:
Dzięki wielkie, zabieram się za kolejne
6 mar 10:19
bezendu:
ln|y+1|=ln|x+1|+C / e
(...)
e
ln|y+1|=e
ln|x+1|+C
|y+1|=|x+1|+C i co teraz z tym?
y+1=x+1=C
y=x+C?
6 mar 10:31
bezendu: ?
6 mar 11:06
Jerzy:
ln(y+1) = ln(x+1) + lneC
y + 1 = (x + 1)*eC
y = (x + 1)*eC − 1
6 mar 11:24
bezendu:
Dziękuję, spojrzysz na jeszcze inne moje zadania?
6 mar 11:27