prawdopodobieństwo
vvool: Na ile sposobów można wybrać trzy wierzchołki 14−kąta foremnego, by były one
wierzchołkami trójkąta prostokątnego?
6 mar 00:19
Eta:
7*12 = 84 trójkąty prostokątne
6 mar 00:34
vvool: mógłbym prosić o uzasadnienie?
6 mar 00:37
Pytający:
Żeby wybrane 3 wierzchołki tworzyły trójkąt prostokątny, 2 wierzchołki muszą "leżeć"
naprzeciwko siebie (wtedy łączysz je średnicą i masz kąt środkowy 180°, a zatem kąt przy
dowolnie wybranym trzecim wierzchołku jest prosty;
465).
| | 14 | |
Czyli może te 3 wierzchołki wybrać na |
| *(14−2)=84 sposoby. |
| | 2 | |
6 mar 00:40
vvool: dziękuje
6 mar 00:43
Adamm:
α = 1080/7o
kąty które trzeba odjąć
(180o−α)/2
(360o−2α)/2
...
(180o*14−14α)/2
sprawdźmy dla jakich 2 kątów mamy kąt prosty
α = (180o*k−kα)/2+90o+(180o*m−mα)/2
k+m = 5
więc mamy 6 różnych przypadków
to daje w sumie 14*6 = 84 możliwości
6 mar 00:44
Adamm:
@Pytający
no tak, trzeba było ze średnicy skorzystać
6 mar 00:45
Eta:

14 −− kąt ma 7 średnic (w okręgu opisanym na nim
na każdej średnicy można zbudować 14−2 =12 trójkątów prostokatnych
zatem jest ich 7*12 = 84
| | n | |
n−− parzysta liczba wierzchołków |
| −− liczba średnic |
| | 2 | |
n−2 −− liczba zbudowanych trójkątów prostokątnych na każdej średnicy
| | n | |
to mamy: |
| (n−2) −−− trójkątów prostokątnych |
| | 2 | |
na rys. podałam dla sześciokąta foremnego
3 średnice i 4 trójkąty z każdej to razem 3*4 =12 trójkątów prostokątnych
6 mar 00:45
Eta:
Zanim narysowałam .... to już mnie wyprzedzili
6 mar 00:46
vvool: niesamowici jesteście
6 mar 00:52