matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
granice ciągów
hubik:
1
1
1
1
a
n
=
+
+
+...+
1*2
2*3
3*4
n(n+1)
Obliczyłem sumę itd. ale wychodzi mi że wynik to
∞
, a ma wyjść 1 Wskazówka jest taka, aby zapisać to w ten sposób:
1
1
1
(1−
) + (
−
)....
2
2
3
Tylko nadal nie wiem jak to rozwiązać XD
5 mar 20:47
wredulus_pospolitus:
zauważ, ze masz wtedy (po takim zapisie ... wiesz dlaczego można tak zapisać):
1
1
1
1
1
1−
+
−
+
−
+...
2
2
3
3
4
5 mar 20:51
wredulus_pospolitus:
więc co zostaje
5 mar 20:51
hubik:
1
1
−
n
n+1
Tylko co dalej? XDD
5 mar 20:56
wredulus_pospolitus:
jeszcze raz ... co zostanie
5 mar 22:23
hubik:
1
?
4
Nie wiem XDDD
5 mar 22:46
Mila:
Zostanie:
1
a
n
=S=1−
n+1
Tu rozpisałam podobny przykład:
https://matematykaszkolna.pl/forum/387095.html
5 mar 22:50
g:
1
n
zostaje a
n
=1−
=
n+1
n+1
przy n→
∞
g= 1
5 mar 22:51
hubik:
Dzięki!
5 mar 23:28