Funkcja w postaci kanonicznej
niusia: Zapisz wzór funkcji f w postaci kanonicznej. Naszkicuj jej wykres, podaj przedziały
monotoniczności i zbiór wartości.
a) f(x)=x2−6x+2
b) f(x)=−1/4x2−x−1
4 mar 17:46
4 mar 17:48
janek191:
a) f(x) = x
2 − 6 x + 2 = ( x − 3)
2 − 9 + 2 = (x − 3)
2 − 7
lub
q = f(p) = f(3) = 3
2 − 6*3 + 2 = − 7
więc
f(x) = (x − p)
2 + q = ( x − 3)
2 − 7
4 mar 17:56
janek191:
a = 1 > 0 więc
dla x < p = 3 jest f ↘
a dla x > p = 3 jest f ↗
Zbiór wartości
ZW = < q, +∞) = < − 7, +∞)
4 mar 17:59
janek191:

W = ( p, q ) = ( 3, − 7)
4 mar 18:03