Graniastilsup czworokatny
wiki: W graniastosłupie prawidłowym czworokątnym przekątna o długości 10 cm jest nachylona do
podstawy graniastosłupa pod takim kątem α, że sin α = 0,2 . Oblicz objętość i pole powierzchni
całkowitej owego graniastosłupa
3 mar 12:42
Bleee:
Wyznacz cos a.
Wyznacz wysokość i długość boku podstawy korzystając z funkcji trygononetrycznych
Podstaw do wzorów.
3 mar 12:47
janek191:
x = a
√2
p = 10 cm
Mamy
h = 0,2 p = 0,2*10 cm = 2 cm
(0,5 x)
2 + h
2 = p
2
0,25 x
2 = 100 − 4 = 96 = 16*6 / * 4
x
2 = 16*4*6
x = 8
√6
zatem
P−p = 0,5 x
2 = 0,5*96*4 = 192
V = P
p *h = 192*2 = 384
P
c = 2P
p + 4 a*h =
gdzie
x = a
√2 ⇒8
√6 = a
√2
a = 8
√3
3 mar 12:51
janek191:
Wróć − pomyliłem się.
Ma być
x2 + h2 = p2
itd.
3 mar 12:54
3 mar 12:56