matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Na przedłużeniu przeciwprostokątnej AB trójkąta prostokątnego ABC obrano punkt D
Myszko:
Na przedłużeniu przeciwprostokątnej AB trójkąta prostokątnego ABC obrano punkt D, tak że |BD|=|BC|. Oblicz |CD|, jeśli wiadomo że,|BC|=15cm i |AC|=8cm.
26 lut 21:43
lizinczyk:
to chyba to?
https://matematykaszkolna.pl/forum/18183.html
26 lut 21:45
Eta:
|AB|=
√
8
2
+15
2
=17
15
15
cos(2α)=
to cosβ= −cos(2α)= −
17
17
z tw. cosinusów w ΔDBC
15
30
x
2
=15
2
+15
2
+2*15*15*
⇒x
2
= 2*225 +
*225
17
17
64*225
8*15
x
2
=
⇒ x=
17
√
17
120
√
17
x=
17
============
27 lut 23:28
powrót do spisu zadań
α
β
γ
δ
π
Δ
Ω
∞
≤
≥
∊
⊂
∫
←
→
⇒
⇔
∑
≈
≠
inne
rysuję
Φ
ε
θ
λ
μ
ξ
ρ
ς
σ
φ
ω
η
ϰ
ϱ
∀
∃
∄
∅
∉
∍
∌
∏
⊂
⊄
⊆
⊃
⊅
⊇
≡
∟
∠
∡
∥
∬
∭
∮
∼
⊥
⋀
⋁
∩
∪
∧
∨
¬
±
ℂ
℃
℉
ℕ
ℙ
ℚ
ℛ
ℤ
ℯ
↑
↓
↔
↕
↖
↗
↘
↙
△
□
▭
▯
▱
◯
⬠
⬡
♀
♂
♠
♣
♥
♦
imię lub nick
zobacz podgląd
wpisz,
a otrzymasz
5^2
5
2
2^{10}
2
10
a_2
a
2
a_{25}
a
25
p{2}
√
2
p{81}
√
81
Kliknij po więcej przykładów
Twój nick