oblicz CD
XYZ. :P: Na przedluzeniu przeciwprostokatnej AB trojkata prostokatnego ABC obrano punkt D tak, ze
BD=BC. oblicz CD, jesli wiadomo, ze BC=15cm i AC=8cm.
7 cze 15:49
AS:

Dane: BC = BD = a = 15 cm , AC = b = 8 cm , Szukane: CD = x
1. Z tw.Pitagorasa wylicz AB (z ΔABC − powinno być 17 cm).
2. β = 180
o − α
3. W ΔDBC zastosuj tw.cosinusów
Powinno być: x
2 = 2*a
2 − 2*a
2*cos(β)
4. cos(β) = cos(180
o − α) = −cos(α)
5. x
2 = 2*a
2 + 2*a
2*cos(α) po wstawieniu 4 do 3
6. cos(α) = 15/17 z ΔABC
Podstaw do piątej linijki i wylicz x − wynik końcowy x = 120/
√17
7 cze 18:20
XYZ. :P: A ile wynosi Cosβ i α? bo nie umiem tego podstawic, zeby wyszly calkowite liczby...
7 cze 20:23
AS: cos(β) nie jest potrzebny do wyliczeń.
Natomiast cos(α) wyliczamy z trójkąta prostokątnego ABC
cos(α) = CB/AB = 15/17 (punkt 6)
7 cze 21:15
XYZ. :P: to i tak nie wychodzi 120/√17, gdyby cos wynosil 16/17 to by wyszlo, ale tak to nie wychodzi
mi
7 cze 21:38
Bogdan:
| | 15 | | 120 | |
Sprawdziłem, zadanie jest poprawnie rozwiązane przez Asa, cosα = |
| , x = |
| |
| | 17 | | √17 | |
7 cze 21:54
AS: Rozpoczynam od 5 wiersza
x2 = 2*a2(1 + cos(α)) = 2*152*(1 + 15/17) = 2*225*(17/17 + 15/17)
x2 = 450*32/17 = 9*2*25*16*2/17 = 4*9*16*25
Pierwiastkuję stronami
x = 2*3*4*5/√17 = 120/√17
8 cze 09:06
AS: W ostatnim x2 poprawka,winno być
x2 = 4*9*16*25/17
8 cze 16:24
fgdfg: ββββ
3 paź 23:16