Trojkat
6latek: Dany jest trojkata ABC i punkt D rozny od A i B ze punkt A lezy pomiedzy B i D
Jakim rodzajem jest dany trokat jesli dwusieczna kąta DAC i wysokosc porowadzona z wierzcholka
A sa prostopadle
26 lut 14:07
6latek:

To taki rysunek musialby byc do zadania
26 lut 14:37
26 lut 14:42
6latek: fajnie . to samo
26 lut 14:43
vvool: mnie zastanawia czy wy próbujecie sami rozwiązać zadanie czy najpierw w necie szukacie
rozwiązania
albo pamiętacie tak te zadania
26 lut 15:23
6latek: I tak bede musial dopytac ale to jak wroce ze spaceru
Bedzie swiezszy mozg
26 lut 15:29
6latek:
Milu 
Mam pytania do Ciebie co do tego zadania bo nie ma Basi na forum
nr 1. Kąt ABC α to wiadomo
nr 2 Dlaczego kąt BCA tez jest oznaczony przez α?
Czyzby twierdzenie o rownych kątach o raminach odpowiednio prostopadlych ?
Jesli tak to ktore te ramiona ?
Nr 3 Dlaczego Basia oznaczyla kąty przy dwusiecznej tez przez α. Wedlug mnie to blad bo nie
wiemy
przeciez czy dwusieczna jest rownolegla do BC
dziekuje za odpowiedz
26 lut 18:42
Mila:

Dwusieczna kąta zewnętrznego jest prostopadła do dwusiecznej przyległego kąta wewnętrznego.
Dwusieczne kątów przyległych są prostopadłe .
2α+2β=180
o
α+β=90
Jeżeli AD jest wysokością to Δ musi b równoramienny: AB≡AC, wtedy wysokość jest dwusieczną .
26 lut 18:52
6latek: Milu
Ale na poczatku nie wiemy ze wysokosc AD jest dwusieczna dw
26 lut 18:57
6latek:
26 lut 20:40
Mila:
Już patrzę , nie widziałam Twojego wpisu 18:42, gdy pisałam.
Podałam ogólne wiadomości.
26 lut 21:00
Mila:
Oznaczenia wprowadziła dla kąta zewnętrznego.
Wysokość jest dwusieczną kąta w Δ równoramiennym, równobocznym.
26 lut 21:08
6latek: Jeszcze bede myslal
26 lut 21:23
ite:
Dwusieczne kątów przyległych są prostopadłe. →
dwusieczna kąta DAC ⊥ dwusieczna kąta BAC
Z treści zadania: dwusieczna kąta DAC i wysokość poprowadzona z wierzchołka A są prostopadle →
dwusieczna kąta BAC i wysokość poprowadzona z wierzchołka A są równoległe
Pkt A jest ich punktem wspólnym →
dwusieczna kąta BAC i wysokość poprowadzona z wierzchołka A pokrywają się
oraz |<CAE|=<|BAE| (dzieli dwusieczna) , <CEA|=<|BEA|=90o , AE bok wspólny
→ ΔACE≡ΔABE (kbk)
więc ΔABC jest równoramienny
27 lut 12:00
6latek: Dzien dobry

No to zaszalas . ja wlasnie wstalem
27 lut 12:02
ite:
Dzień dobry

18:42
Nr 3 Basia przyjęła, że miara <DAC=2α, bo łatwiej jest zapisywać połówki kątów, a to jest
potrzebne przy rysowaniu dwusiecznej.
Nr 2 Dlaczego kąt BCA też jest oznaczony przez α? To wynika z tego, że ΔACE jest prostokątny.
27 lut 12:11
6latek: Zamowilem sobie ksiazke i pojade wplacic kase za nia
Jak wroce to sobie obroce ten trojkat ABC i zobacze czy nie da sie zastosowac tego twierdzenia
o ramionach odpowiednio prostopadlych
27 lut 12:25