matematykaszkolna.pl
Trojkat 6latek: Dany jest trojkata ABC i punkt D rozny od A i B ze punkt A lezy pomiedzy B i D Jakim rodzajem jest dany trokat jesli dwusieczna kąta DAC i wysokosc porowadzona z wierzcholka A sa prostopadle
26 lut 14:07
6latek: rysunekTo taki rysunek musialby byc do zadania
26 lut 14:37
26 lut 14:42
6latek: fajnie . to samo
26 lut 14:43
vvool: mnie zastanawia czy wy próbujecie sami rozwiązać zadanie czy najpierw w necie szukacie rozwiązania albo pamiętacie tak te zadania
26 lut 15:23
6latek: I tak bede musial dopytac ale to jak wroce ze spaceru Bedzie swiezszy mozg emotka
26 lut 15:29
6latek: rysunekMilu emotka Mam pytania do Ciebie co do tego zadania bo nie ma Basi na forum nr 1. Kąt ABC α to wiadomo nr 2 Dlaczego kąt BCA tez jest oznaczony przez α? Czyzby twierdzenie o rownych kątach o raminach odpowiednio prostopadlych ? Jesli tak to ktore te ramiona ? Nr 3 Dlaczego Basia oznaczyla kąty przy dwusiecznej tez przez α. Wedlug mnie to blad bo nie wiemy przeciez czy dwusieczna jest rownolegla do BC dziekuje za odpowiedz
26 lut 18:42
Mila: rysunek Dwusieczna kąta zewnętrznego jest prostopadła do dwusiecznej przyległego kąta wewnętrznego. Dwusieczne kątów przyległych są prostopadłe . 2α+2β=180o α+β=90 Jeżeli AD jest wysokością to Δ musi b równoramienny: AB≡AC, wtedy wysokość jest dwusieczną .
26 lut 18:52
6latek: Milu Ale na poczatku nie wiemy ze wysokosc AD jest dwusieczna dw
26 lut 18:57
6latek:
26 lut 20:40
Mila: Już patrzę , nie widziałam Twojego wpisu 18:42, gdy pisałam. Podałam ogólne wiadomości.
26 lut 21:00
Mila: Oznaczenia wprowadziła dla kąta zewnętrznego. Wysokość jest dwusieczną kąta w Δ równoramiennym, równobocznym.
26 lut 21:08
6latek: Jeszcze bede myslal
26 lut 21:23
ite: Dwusieczne kątów przyległych są prostopadłe. → dwusieczna kąta DAC ⊥ dwusieczna kąta BAC Z treści zadania: dwusieczna kąta DAC i wysokość poprowadzona z wierzchołka A są prostopadle → dwusieczna kąta BAC i wysokość poprowadzona z wierzchołka A są równoległe Pkt A jest ich punktem wspólnym → dwusieczna kąta BAC i wysokość poprowadzona z wierzchołka A pokrywają się oraz |<CAE|=<|BAE| (dzieli dwusieczna) , <CEA|=<|BEA|=90o , AE bok wspólny → ΔACE≡ΔABE (kbk) więc ΔABC jest równoramienny
27 lut 12:00
6latek: Dzien dobry emotka No to zaszalas . ja wlasnie wstalem emotka
27 lut 12:02
ite: Dzień dobry emotka 18:42 Nr 3 Basia przyjęła, że miara <DAC=2α, bo łatwiej jest zapisywać połówki kątów, a to jest potrzebne przy rysowaniu dwusiecznej. Nr 2 Dlaczego kąt BCA też jest oznaczony przez α? To wynika z tego, że ΔACE jest prostokątny.
27 lut 12:11
6latek: Zamowilem sobie ksiazke i pojade wplacic kase za nia Jak wroce to sobie obroce ten trojkat ABC i zobacze czy nie da sie zastosowac tego twierdzenia o ramionach odpowiednio prostopadlych
27 lut 12:25