trojkaty
Krzysiek60:

Dany jest trojkat ABC i taki punkt D rozny od punktow A i B ze punkt A lezy miedzy punktami B
i D
jaki rodzajem trijkata jest dany trojkat jesli dwusueczna kąta DAC i wysokosc poprowadzona z
wierzcholka A sa prostopadle
Nawet nie wiem gdzie ma lezec ten punkt D
11 mar 20:35
Krzysiek60:
11 mar 20:49
Basia:

α+β=90
β=90−α
α+α+β+γ=180
α+90+γ=180
α+γ = 90
γ=90−α
β=γ
czyli wysokość AE jest dwusieczną kąta BAC ⇒ tr.ABC jest równoramienny (AB=AC)
11 mar 20:56
Krzysiek60: Powiem CI ze szuklaem wszedzie tego punktu D tylko nie tutaj
Myslalem ze dusieczna i wysokosc musza sie przeciac wewnatrz trojkata
Dziekuje .
11 mar 21:03