pp
vvool: W urnie znajdują się kule białe i czarne;kul białych jest o 3 więcej niż kul czarnych;losujemy
| | 20 | |
z urny dwie kule; prawdopodobieństwo wylosowania kul różnokolorowych jest równe |
| ;ile |
| | 39 | |
kul
czarnych jest w urnie jeżeli wiadomo ze wszystkich kul w urnie jest więcej niż 20?
____________________
Czy moje rozwiązanie jest poprawne?
n+3 −> białe
n −> czarne
Wszystkich 2n+3
| | | | (2n+2)(2n+3) | |
Omega = | = |
| =(n+1)(2n+3) |
| | | 2 | |
A = n*(n+3)=n
2+3n
39n
2+117n=40n
2+100n+60
n
2−17n+60=0
n=12
biale 12+3=15 czarne 12 wszystkich 27?
26 lut 00:51
Bleee:
A czemu drugie rozwiązanie (n=5) odrzuciles
26 lut 02:00
PW: I nie pisz takich rzeczy jak
Tradycyjnie Ω to oznaczenie zbioru zdarzeń elementarnych, zaś prawa strona jest liczbą.
Nie piszemy w zadaniu geometrycznym, że ΔABC = 17. A w prawdopodobieństwie można?
26 lut 10:35
naszybko: @PW jak zwykle na straży prawidłowego nazewnictwa, określeń i definicji
jakby to rzeczywiscie mialo jakiekolwiek znaczenie, skoro i tak kazdy wie o co chodzi..
26 lut 10:38
PW: 386707 skoro i tak każdy wie o co chodzi.
Wielki polski reżyser filmowy komentował taka miernotę krótko:
− Idioci dla kretynów.
26 lut 10:48
vvool: Czyli dobrze jest zrobione czy nie? Bleee odrzuciłem n=5 bo wszystkich jest więcej niż 20
26 lut 14:17
PW: Sprawdźmy.
| 20 | |
| jest ułamkiem nieskracalnym, czyli |
| 39 | |
|Ω| = (n+1)(2n+3)
musi być wielokrotnością 39, zaś dla n=5
(n+1)(2n+3) = 6•13 = 2•39
− na razie nie ma sprzeczności.
|A| = n
2+3n
| | 20 | |
musi być tą samą wielokrotnością 20 (bo ułamek skrócił sie do |
| ), czyli |
| | 39 | |
n
2+3n = 2•20
Dla n = 5 mamy
5
2+15 = 40
− też nie ma sprzeczności.
Twoje spostrzeżenie, że wszystkich jest wiecej niż 20, nie ma uzasadnienia.
26 lut 17:00
wredulus_pospolitus:
PW ... ale to jest w treści zadania

... też tego nie zauważyłem na początku
26 lut 17:22
vvool: hmm to ciekawe bo ja miałem n czarne, n+3 biale i jak wstawiłem n=5 to było 5+8=13 <20 czyli
jednak
coś źle robiłem
26 lut 17:23
wredulus_pospolitus:
Dlatego się właśnie zapytałem, dlaczego vvool odrzucił to rozwiązanie
26 lut 17:23
wredulus_pospolitus:
Ogólnie jest dobrze rozwiązane ... pomijając fakt, że Ω (przestrzeń zdarzeń) nie jest równa
liczbie
26 lut 17:24
PW: A cholera, nie doczytałem ostatniego zdania.
Szkoda że vvool nie napisał tego po rozwiązaniu równania kwadratowego. Czyżby na zasadzie
"i tak każdy wie o co chodzi"?
26 lut 17:27
vvool: Przepraszam za wprowadzenie w błąd pisałem to o 1 w nocy
26 lut 17:39
wredulus_pospolitus:
Ależ nie ma problemu ... mi osobiście często się zdarza czegoś nie doczytać bądź źle przeczytać
(co często skutkuje złymi rozwiązaniami

)
26 lut 17:52