Równanie ogólne prostej.
Kę: Punkty A(2,−3) i B(5,1) są wierzchołkami trójkąta ABC. Bok BC zawiera się w prostej k:
x+2y−7=0, zaś środkowa AM zawiera się w prostej m: 5x−y−13=0. Wyznacz równanie ogólne prostej,
w której zawiera się wysokość trójkąta poprowadzona z wierzchołka C.
Wyszło mi 3x−4y+9=0, a powinno 3x−4y−15=0. Może ktoś mi powiedzieć gdzie mam błąd, bo nie mogę
znaleźć?

No chyba, że odpowiedź w zbiorze jest zła.
24 lut 19:20
Kę: Prosta AB wyszła mi: 4x+3y−23=0 ; M=(3,2) ; C(1,3)
24 lut 19:23
Kę: Pomoże mi ktoś?
24 lut 19:35
ABC:
Prosta AB 4x−3y−17=0 dalej nie patrzyłem
24 lut 19:39
Kę: Dziękuję! Walnąłem się w liczeniu prostej AB i dlatego nie wyszło
24 lut 19:48
janek191:

2y = − x + 7
y = −0,5 x + 3,5
y = 5 x − 13
więc
−0,5 x + 3,5 = 5 x − 13 / * 2
− x + 7 = 10 x − 26
11 x = 33
x = 3
y = 2
M = ( 3, 2)
=========
B = ( 5, 1)
→
BM = [− 2, 1 ]
C = ( 3 − 2, 2 + 1) = ( 1, 3)
========================
Prosta AB
Prosta CD
4 y = − 3 x + 15
3 x + 4 y − 15 = 0
===============
24 lut 19:52
Kę: Mam inne rozwiązanie, więc fajnie zobaczyć inne
24 lut 19:54
24 lut 19:56