Oblicz cosα wiedząc że tgα=1u{7}{8} i α∊<π,u{3}{2}π.
mamon: Oblicz cosα wiedząc że tgα=178 i α∊<π,32π.
Prosiłbym o wyjaśnienie.
24 lut 18:23
Eta:
| | y | | 15 | |
tgα= |
| = |
| α∊ III ć. to cosα<0 to x<0 i y<0 |
| | x | | 8 | |
| | x | |
cosα= |
| , r= √152+82=17 |
| | r | |
==========
24 lut 19:59
mamon: nie rozumiem, skąd te r się bierze?
24 lut 20:05
Eta:
Zajrzyj do karty wzorów "trygonometria" to Ci się w głowie rozjaśni
24 lut 20:06
24 lut 20:07
mamon: już rozumiem, musiałem pomyśleć, po feriach ciężko idzie
24 lut 20:10
Eta:
24 lut 20:25