Korzystając z definicji zbadaj zbieżność szeregu
.: Korzystając z definicji zbadaj zbieżność szeregu
a=3>0
Tworzę ciąg sum częściowych {S
n} tego szeregu
| | 3 | | 3 | | 1 | | 1 | |
Sn=3− |
| + |
| − |
| +...+3(− |
| )n−1 |
| | 2 | | 4 | | 3 | | 2 | |
No i teraz mam problem co dalej bo ciąg jest przemienny i mam problem z dalszym rozwiązaniem z
tego powodu
21 lut 21:10
Adamm:
wskazówka
oblicz
Sn+1−(−1/2)Sn
21 lut 21:13
Adamm:
nie, to inaczej było
oblicz
(1−(−1/2))Sn = Sn−(−1/2)Sn
21 lut 21:14
.: Chyba jednak nie potrafię tego rozwiązać...
21 lut 21:24
Adamm:
Sn = 3−3/2+3/4−3/8+...+3(−1/2)n−1
(−1/2)Sn = −3/2+3/4−3/8+...+3(−1/2)n−1+3(−1/2)n
Sn−(−1/2)Sn = 3−3(−1/2)n
⇒
Sn = 2(1−(−1/2)n) → 2
21 lut 22:12
b.: Można też było skorzystać z gotowego wzoru na sumę częściową szeregu geometrycznego:
279
21 lut 22:22
.: No właśnie my na zajęciach korzystaliśmy z tej gotowej sumy tylko mam problem właśnie to w ten
sposób przedstawić
3 dla q=1
i potem
?
21 lut 22:41