Oblicz granicę
.: Czy ktoś mógłby mi wytłumaczyć dlaczego granica
21 lut 00:49
wredulus_pospolitus:
dla x−>0{
− e
x = 1
− (czyli liczba 'nieskończenie bliska 1' ale mniejsza od 1)
więc e
x − 1 będzie = 0
−
| | 1 | | +1 | |
Więc |
| −> |
| −> −∞ |
| | ex−1 | | 0− | |
uwaga −−− powyższe zapisy są 'mało matematyczne' ... mają na celu objaśnienie sposobu myślenia
przy tego typu granicach jednostronnych
21 lut 00:59
.: Czyli po prostu na egzaminie / kolokwium podaje od razu wynik −∞ i nikt się do mnie nie
przyczepi o brak objaśnień?
21 lut 01:03
wredulus_pospolitus:
nie
zapisujesz (przynajmniej 'za mych czasów' taka była procedura)
| | 1 | | 1 | |
lim |
| = [ |
| ] = −∞ (ów ułamek zwykle zapisywałem NAD znakiem równości −−− |
| | ex − 1 | | 0− | |
czyli był to komentarz)
gdzie po środku masz zapisane 'coś co nie jest do końca matematycznie poprawne', ale daje
sprawdzającemu informację o tym, że 'rozumiesz co się dzieje'.
Na tej same zasadzie gdy korzystasz z de'Hospitala to także pisze się literkę H oraz właśnie
| | 0 | | ∞ | |
komentarz |
| czy też |
| |
| | 0 | | ∞ | |
21 lut 01:25
.: U mnie też piszeszmy np symbol nieoznaczony nad znakiem równości a pod literkę H przy
de'hospitalu
Mógłbyś mi jeszcze przy okazji wytłumaczyć przykład dla tej samej funkcji ale gdy limes dąży do
+/−
∞
lim(x−> −
∞) U{1}{e
x−1= −1
| | 1 | |
wiem, że przy lim(x−> +∞) |
| to będzie ∞ bo stała a>1 ∞ = ∞ |
| | ex | |
21 lut 01:33
.: | | 1 | |
ale dlaczego przy lim(x−> −∞) |
| = −1? |
| | ex−1 | |
21 lut 01:33
wredulus_pospolitus:
bo dla x−>−
∞ masz: e
x −>
0
| | 1 | | 1 | |
więc lim |
| = |
| = −1 ... 'daaaa'  |
| | ex−1 | | 0−1 | |
21 lut 01:36
wredulus_pospolitus:
| | 1 | | 1 | |
limx−> +∞ |
| = [ |
| ] = 0 |
| | ex−1 | | +∞ | |
21 lut 01:36
.: Dobra, wrócę do tego jutro rano i spróbuję jakoś przetworzyć. Dzięki za pomoc i dobranoc
21 lut 01:39
21 lut 01:39