matematykaszkolna.pl
Oblicz granicę .: Czy ktoś mógłby mi wytłumaczyć dlaczego granica
 1 
lim(x−>0−)

=
 ex−1 
21 lut 00:49
wredulus_pospolitus: dla x−>0{ ex = 1 (czyli liczba 'nieskończenie bliska 1' ale mniejsza od 1) więc ex − 1 będzie = 0
 1 +1 
Więc

−>

−>
 ex−1 0 
uwaga −−− powyższe zapisy są 'mało matematyczne' ... mają na celu objaśnienie sposobu myślenia przy tego typu granicach jednostronnych
21 lut 00:59
.: Czyli po prostu na egzaminie / kolokwium podaje od razu wynik − i nikt się do mnie nie przyczepi o brak objaśnień?
21 lut 01:03
wredulus_pospolitus: nie zapisujesz (przynajmniej 'za mych czasów' taka była procedura)
 1 1 
lim

= [

] = − (ów ułamek zwykle zapisywałem NAD znakiem równości −−−
 ex − 1 0 
czyli był to komentarz) gdzie po środku masz zapisane 'coś co nie jest do końca matematycznie poprawne', ale daje sprawdzającemu informację o tym, że 'rozumiesz co się dzieje'. Na tej same zasadzie gdy korzystasz z de'Hospitala to także pisze się literkę H oraz właśnie
 0  
komentarz

czy też

0  
21 lut 01:25
.: U mnie też piszeszmy np symbol nieoznaczony nad znakiem równości a pod literkę H przy de'hospitalu Mógłbyś mi jeszcze przy okazji wytłumaczyć przykład dla tej samej funkcji ale gdy limes dąży do +/− lim(x−> −) U{1}{ex−1= −1
 1 
wiem, że przy lim(x−> +)

to będzie bo stała a>1 =
 ex 
21 lut 01:33
.:
 1 
ale dlaczego przy lim(x−> −)

= −1?
 ex−1 
21 lut 01:33
wredulus_pospolitus: bo dla x−>− masz: ex −> 0
 1 1 
więc lim

=

= −1 ... 'daaaa'
 ex−1 0−1 
21 lut 01:36
wredulus_pospolitus:
 1 1 
limx−> +

= [

] = 0
 ex−1 + 
21 lut 01:36
.: Dobra, wrócę do tego jutro rano i spróbuję jakoś przetworzyć. Dzięki za pomoc i dobranoc
21 lut 01:39
wredulus_pospolitus: Kłania się tutaj wykres funkcji wykładniczej: https://matematykaszkolna.pl/strona/187.html
21 lut 01:39