a
poziomka: Prosta l ma rówanie y=2x+5. Prostą równoległą do prostej l jest prosta k o równaniu:
A. −4x+2y−3=0 B.2x+y+2=0 C.2x+4y−1=0 D.−6x+3y+7=0
przekształciłam do postaci kierunkowej, alee mam nadal problem.. ktoś mnie olśni?
20 lut 16:37
Jerzy:
Odp. A)
20 lut 16:39
20 lut 16:39
poziomka: Czemu odpowiedź A, D też ma 2 jako współczynnik
20 lut 17:02
The Final Cut: też
20 lut 17:02
Jerzy:
Faktycznie,D też.
20 lut 17:06
poziomka: I co teraz
20 lut 17:49
Jerzy:
Podaj dwie odpowiedzi.
20 lut 17:50
Mila:
y=2x+5⇔
2x−y+5=0
B i C odpada
A) −4x+2y−3=0 /: (−2)
D)
−6x+3y+7=0 /:(−3)
Gdyby było:
y=−2x+5 to mamy:
2x+y−5=0 i pasowałaby jedna odpowiedź
20 lut 21:33