stereometria
guy: czemu w tym zadaniu w podpunkcie a) w rozwiązaniu Ety nie mozemy przyjac ze r=√3, a h=1?
20 lut 14:57
20 lut 14:58
konrad: a jakbyś chciał w tedy policzyć objętość bryły?
20 lut 15:03
Jerzy:
Bo liczymy objętość stożka, którego promień podstawy wynosi 1 , a wysokość √3.
20 lut 15:04
guy: konrad, normalnie, 2 sklejone stożki gdzie h=1, r=√3
20 lut 15:20
konrad: ale wtedy to by była inna bryła
20 lut 15:21
guy: nie rozumiem tego, gdybysmy wzieli trojkat ACC' i go obrocili to nie trzeba byloby zmieniac
punktu widzenia, a tu musimy
20 lut 15:30
konrad:

w jakim sensie obrócili?
jak na rysunku powyżej?
20 lut 15:40
guy: tak
20 lut 15:46
konrad: no to nadal masz H=√3, r=1
20 lut 15:49
konrad: jak już napisałem, gdyby było tak jak Ty to sobie wyobrażasz, czyli dwa stożki o H=1 i r=√3,
to by była zupełnie inna bryła
20 lut 15:52
guy: zatem nie powstaly by wtedy 2 stozki?
20 lut 16:05
konrad: jak Ci to wyjaśnić...
Ty sobie tą bryłę z zadania wyobrażasz tak jak wyżej narysowałem, tylko, że z H=1 i r=√3, ale
to jest błąd, bo to jest inna bryła...
20 lut 16:13
konrad: jak byś sobie tą bryłę (z zadania, nie moją) przeciął poprzek płaszczyzną, to nie otrzymałbyś
dwóch stożków
20 lut 16:15
konrad: *w poprzek
20 lut 16:15