BRYŁY OBROTOWE
Jola: Dany jest trójkąt równoramienny, w którym kąt przy podstawie ma miarę 30, a wysokość opuszczona
na podstawę jest równa 1. Oblicz objętość i pole powierzchni bryły otrzymanej przez obrót tego
trójkąta wokół:
a) jego podstawy
b) jego ramienia
Proszę o pomoc wraz z rysunkiem
24 sty 19:23
Eta:

a) Bryła składa się z dwóch przystających stożków sklejonych podstawami
wymiary stożków r=h
Δ=1 i H=
√3
| 2 | |
V(bryły) 2*V(stożka) = |
| *π*√3 |
| 3 | |
24 sty 22:16
Eta:

Bryła składa się ze stożka AA
'B i wydrążonego w podstawie stożka AA
'C
trójkąt AA
'B jest równoboczny o boku długości 2
√3
wymiary dużego stożka : r=
√3 i H=|OB|=2+1=3
wymiary małego( wydrążonego stożka) : r=
√3 i h= 1
V(bryły )=V(dużego stożka )− V(małego stożka)
| 1 | | 1 | | 1 | |
V(bryły)= |
| πr2*H− |
| πr2*h = |
| πr2(H−h)=.....=2π [j3] |
| 3 | | 3 | | 3 | |
24 sty 22:30
Jola: Dzięki bardzo
24 sty 22:42
Eta:
Na zdrowie ....
24 sty 23:09