???
Mamutatumam: Czy mam to dobrze?
1. A\ (BxC)= (A\B) x ( A\C)
x∊A ∧ ¬ ( x∊B ⋁ x∊C)= (x∊A⋀ ¬ x∊C) v ( X∊ A ∧ ¬ x∊ C) = ( A\B) x ( A\C)
2. A x ( B∪C)= ( AxB) ∪ ( AxC)
X∊A v ( x∊ B ⋁ x∊ C) = ( x∊A ⋁ x∊B) ⋁ ( x∊ A v x∊C)= x∊( AxB) v x∊( AxC)= ( AxB) ∪ (AxC)
19 lut 13:17
ite:
(x∊B⋁x∊C) ⇔ x∊BUC
Jeśli zapis BxC oznacza iloczyn kartezjański, to źle.
19 lut 13:38
Mamutatumam: Tak, oznacza.
To jak to powinno być?
20 lut 15:02
iteRacj@:
2/ jest wykazane tutaj
386441
1/ Nie jest prawdziwe dla dowlnych zbiorów A, B, C.
Jeżeli zbiory A,B,C≠∅ i np. A nie jest zbiorem par, to A\(BxC)=A. A prawa strona to zbiór par,
więc są różne.
20 lut 18:53